Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на куче с артрит

Хранене на куче с артрит

Хранене на куче с артрит

Нашите домашни любимци приличат на нас и по това, че времето се отразява осезателно върху тялото им. Кучетата имат славата на активни и пъргави животни, но годините неумолимо увреждат костната им система и артритът е спътник на много от тях с напредването на възрастта.

От интелигентните хранителни решения на стопаните обаче зависи да бъде забавено или предотвратено въздействието на кучешкия артрит, който се явява най-честото срещаното костно заболяване на възрастните лаещи четириноги.

Симптоми на артрит при кучето

Фактът, че възрастният вече домашен любимец страда от артрит не мога да се скрият. Походката му се забавя, често накуцва, колебае се преди да скочи на не толкова високо място.

Болките в костите правят някои кучета летаргични, а други стават по-заядливи. Често животните облизват някой от крайниците си - това е индикация, че се опитват да спрат болката в костите.

Защо кучетата с артрит трябва да спазват диета?

Според ветеринарните специалисти храната на кучето с артрит е колкото лек, толкова и нанася вреди. Хранителната диета на домашния питомец решително оказва влияние върху качеството на живота му. Балансирането тегло е изключително важно за облекчаване на артритните болки.

Излишните килограми водят до възпаления, а прекомерното количество мастна тъкан води до засилено секретиране на хормони, които предизвикват болки в тялото. Излишните килограми може да намалят продължителността на живота на домашния любимец с 2 до 5 години.

Полезни храни за кучета с артрит

Полезни храни за кучета с атрит
Снимка: Robi-Quickborn/pixabay.com

Може да се посочат 6 храни, които са добър съюзник на стопанина в борбата за запазване здравето на четириногия питомец. Ето с какво да храните куче с артрит:

Дива сьомга, сардини, херинга - трите храни са богати на омега - 3 мастни киселини с противовъзпалителни свойства.

Листни зеленчуци - зеле, спанак, кейл, защото са богати на антиоксиданти, държащи възпаленията под контрол.

Боровинки и ябълки - съдържат малко фруктоза, но са пълни с фибри и имат противовъзпалително действие.

Месо от пиле, дивечово или от други домашни птици - хрущялът около ставите съдържа градивни елементи, които пазят ставите от увреждане.

Зеленоуста мида - това е супер храна за борба с кучешкия артрит заради съдържанието на глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина, както и омега-3.

За кучета с артрит костният бульон е много полезен

Забранени храни за кучета с атрит

Вредни храни при кучешки атрит

На другия полюс са храните, които засилват болките и трябва да се отстранят от менюто на кучето с артрит. На първо място това са рафинираните въглехидрати като паста, крекери, гранули, които се превръщат в захар веднага щом започнат да се разграждат в панкреаса. Захарта създава силно възпаление и частта, която не се използва за енергия се трупа като мазнина.

Храната за кучетата с артрит, наред с движението, упражненията и някои рехабилитационни процедури могат значително да облекчат страданията на домашния питомец.

Вижте още кои кучета са в риск от артрит и какви са симптомите на кучешкия остеоартрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest