Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да даваме лекарство на кучето

Как да даваме лекарство на кучето

Как да даваме лекарство на кучето

Даването на лекарства на вашето куче може да бъде мъчителен процес. Има няколко начина да свършите тази работа и ние сме тук, за да ви помогнем да намерите това, което работи най-добре за вас и болния любимец.

Като за начало е важно да се консултирате с вашия ветеринарен лекар кои лекарства трябва да се дават с или без храна и по кое време на деня. Повечето от типичните лекарства за кучета, давани на четириногите, се препоръчват да се дават с храна, но винаги е добре да се уверите.

Най-честите начини за даване на лекарство на кучето са:

Прикриване на кучешки лекарства с храна

Скриването на лекарството в храната на вашето куче е може би най-често срещаният начин да го дадете. Използването на подобна маскировка работи добре за кучета, фокусирани върху храната или, да не звучим толкова официално, за лакомниците, които не са толкова придирчиви към храната.

Важно е да не слагате лекарства в купата за храна, а да дадете маскираното хапче отделно. Някои лекарства могат да бъдат много горчиви, това може да накара вашето куче да изплюе хапчето или да яде около него, потенциално създавайки още по-лош проблем, наречен „поведение на избягване на храна“, при което кучето бойкотира цялата храна.

Поставете хапчето в парчетата месо, които се намират в кучешките консерви. Лекарството се поставя в средата на месото и се дава на четириногия пациент.

Друг вариант е овалването на хапчето в меки или лепкави храни като сирене или крема сирене. Можете също да опитате с фъстъчено масло или кюфтета.

Който и вариант да изберете, първо дайте тестово парче, за да видите дали кучето ви наистина харесва храната и чак след това дайте лекарството, маскирано с нея.

Как се дава хапче на куче

Ако вашето куче е голям фен на хващането на лакомства, можете да опитате да превърнете даването на лекарство в игра. Започнете, като хвърляте произволни лакомства във въздуха, за да ги хване любимеца ви. След няколко забавни улова хвърлете такъв, в който има лекарство. Много пъти те са толкова разсеяни от играта, че не осъзнават, че лекарството е в храната.

Ако все пак не успеете да излъжете кучето да приеме лекарство с храната, има и други начини. Трябва да отворите устата на вашето куче и с ръка да поставите лекарството на края на езика, след това затворете устата и изчакайте, докато кучето ви преглътне. Най-лесният и естествен начин да направите това е да наклоните главата назад, така че вашето куче да вдигне главата си и да гледа към небето.

Това накланяне на главата назад естествено помага на долната челюст да се отвори, което прави ясна пътека за вкарване на хапчето в задната част на устната кухина. В повечето случаи, ако кучето изплези езика си, вероятно е погълнало хапчето.

Друг важен фактор при намирането на най-добрия начин да дадете на вашето куче лекарството е формата, в която медикаментът се предлага. Най-често това ще бъде хапче, но има и течности и прахове.

Как да даваме течно лекарство на кучето

Течно лекарство за кучета

Те трябва да идват с капкомер или спринцовка за приложение. Напълнете капкомера или спринцовката с предписаното количество течно лекарство за кучета. Като държите неподвижно главата на вашето куче с една ръка, поставете върха на капкомера или спринцовката в ъгъла на устата, между бузата и зъбите, насочени към задната част на главата на вашето куче, след това стиснете капкомера или натиснете буталото на спринцовката, за да впръскате течността в гърлото.

Уверете се, че правите това бавно, така че вашето куче да има време да погълне течността и да диша нормално.

Не накланяйте главата на кучето си назад; това може да го накара да вдишва лекарството.

Наградете кучето си след това с лакомство след неприятната процедура.

Как да даваме лекарство на прах на кучето

Това вероятно са най-трудните лекарства за даване на кучета, особено формулите с горчив вкус. Но не се притеснявайте, ние имаме тайна: изварата е страхотна храна, за да скриете лекарството на прах! Изварата е силно миришеща с чудесна консистенция за смесване на прахове. Започнете със съотношение 1 ч.л. към 1 с.л. За всяка чаена лъжичка лекарство на прах смесете с една супена лъжица извара. Добавете допълнително извара, ако е необходимо, докато прахът вече не се вижда.

Избягвайте извара, ако кучето ви има проблеми с храносмилането на млечни продукти.

Можете също да опитате да смесите праха в пюрирани моркови или други мокри, силно миришещи храни.

Не забравяйте, че е важно да използвате само лекарства, предписани от ветеринарен лекар, и да лекувате кучето си през целия предписан период от време. Не спирайте лечението рано, дори ако проблемът изглежда разрешен.

Можете да помолите вашия ветеринарен лекар да ви покаже как да дадете лекарството на кучето, но в края на деня експериментирайте с тези различни методи и намерете това, което е подходящо за вас и вашето куче. Това ще е ценно умение, когато обезпаразитявате кучето с таблетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest