Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Полезни съвети при осиновяване на котка или куче

Полезни съвети при осиновяване на котка или куче

Осиновяването на котка или куче изисква много повече от осигуряване на вода, храна и подслон.

Осиновяването на котка или куче изисква много повече от осигуряване на вода, храна и подслон. За да се грижите правилно и да направите от животното перфектен домашен любимец, трябва да проучите и внимателно да планирате, за да гарантирате, че неговият начин на живот и нужди съответстват на вашите.

Домашните любимци носят огромно щастие на стопаните си, поради което над 1, 6 милиарда се осиновяват всяка година. Изготвихме списък със съвети при осиновяване на куче или котка.

Готови ли сте да осиновите животно?

Изглежда очарователно кученцата и котенцата да са до вас през трудните времена и ежедневието, но трябва да осъзнаете, че те са живи, дишащи животни, които растат и се нуждаят от много внимание и грижи.

Осиновяването на кучета и котки

е ангажимент за 15-20 години и трябва да сте готови да им посветите живота си за това време. Тъй като животът има своите възходи и падения през годините, трябва да запомните, че вашият домашен любимец е ваш приоритет и сте отговорни за безопасността, здравето и щастието му. Това включва осигуряване на достатъчно упражнения, приятелство и надзор.

Помислете за вашето време, гъвкавост, финанси и условия на живот, преди да се ангажирате да осиновите котка или куче.

Намиране на подходящия домашен любимец

Има много възможности, когато става въпрос за осиновяване на перфектния домашен любимец за вас. Развъдниците са перфектно място, където можете да намерите любимец подходящ за вас, но знайте, че има и други варианти. В България вече съществуват много неправителствени организации, които се занимават със спасяването и намирането на осиновители на котки и кучета. Свържете се с някоя близо до вас, за да видите дали пък няма да откриете там вашия бъдещ домашен любимец.

Имате ли достатъчно пространство?

Как да осиновим котка или куче

Трябва да имате предвид вашето домакинство, колко хора живеят с вас (деца и възрастни) и дали вашето пространство е достатъчно за домашен любимец. Известно е, че котките са грациозни, независими, игриви и чувствителни, докато кучетата са много социални животни, които се нуждаят от качествено време и внимание от своите собственици.

Когато осиновявате котка или куче, моля, проверете следното, за да сте сигурни, че са в добро здраве:

Чиста, мека козина без външни паразити

Бистри очи без зачервяване или секреция

Чисти уши без миризма

Здрава кожа без рани

Няма признаци на кашлица, запушване или диария

Актуални ваксинации

Подготовка на вашия дом за животното

Много предмети от бита може да не изглеждат опасни за нас, но могат да бъдат много вредни за домашни любимци или малки деца. Ако вашият кош за боклук е отворен или има токсични растения в обсега му, вашият домашен любимец може да вземе или изяде нещо, което да се отрази изключително лошо на здравословното му състояние.

Обезопасяване на дома за куче

Проверете дома си, за да гарантирате безопасността на вашия нов космат член на семейството:

Уверете се, че всички растения са недостъпни и не са отровни за домашни любимци.

Скрийте всички опасни кабели, които са в обсега на вашия домашен любимец.

Избягвайте дълги въжета или пискюли на щори и завеси, които могат да удушат или задавят домашен любимец.

Уверете се, че вашият домашен любимец има удобна зона във всяка стая, така че да избегнете разрушаването на мебелите.

Уверете се, че вашият домашен любимец има много предмети за дъвчене, за да предотвратите похапването на вашите мебели и други вещи.

Осиновяването на котка или куче не е лесно, но процесът на вземане на куче от приют или дори котка от улицата може да протече гладко с всеотдайност и подходящи грижи. Усилията си заслужават, защото с новия си домашен любимец ще имате верен приятел, който ще ви даде много любов, спокойствие и незабравими спомени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest