Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Факти, които трябва да знаете преди да вземете морско свинче

Факти, които трябва да знаете преди да вземете морско свинче

Факти, които трябва да знаете преди да вземете морско свинче
Снимка: molochszczecin/pixabay.com

Морските свинчета могат да бъдат страхотни домашни любимци, но е важно да знаете няколко неща, преди да приютите някое от тези пухкави сладури у дома.

Макар морските свинчета да изглеждат малки, те имат много специфични и сложни нужди.

Ето и няколко факта за отглеждането на морските свинчета, които ще ви бъдат изключително полезни, ако решите да доведете вкъщи този симпатичен пухкав любимец.

Морските свинчета са активни 20 часа на ден

Морските свинчета са много активни и могат да бъдат будни до 20 часа на ден. Това означава, че те се нуждаят от много пространство, за да се движат. Това може да бъде на открито или на закрито, но трябва да има място за сън, както и голямо пространство за движение, в което морските свинчета могат да се разхождат и играят.

Въпреки че морските свинчета не са диви животни, те са свързани с гризачи от Южна Америка. Ако температурата падне под 15 градуса по Целзий, морските свинчета трябва да бъдат държани на закрито. Ако това не е възможно, трябва да им осигурите подслон, за да си имат достатъчно топлина и уют през зимата.

Морските свинчета не са енергични

Въпреки че морските свинчета са активни, те не са особено енергични. Харесват тунели и места за криене. Важно е да знаете, че не са добри катерачи. Средата на вашето морско свинче трябва да е безопасна, за да се предпази от всякакви травми, причинени от падане.

Осигурете зеленчуци на морските свинчета

Отглеждане на морско свинче

Морските свинчета изискват постоянен достъп до трева и/или висококачествено сено. Те не произвеждат витамин С и поради това им е необходима свежа порция зеленчуци за морски свинчета всеки ден, като например броколи и зеле. Подходящата диета ще помогне за поддържане на добро функциониране на храносмилателната им система и ще поддържа дължината и формата на зъбите им.

Избягвайте да им давате цитрусови плодове, защото могат да предизвикат язви в устата им. Кореноплодните зеленчуци като моркови са богати на захари и трябва да се дават в умерени количества.

Морските свинчета са много социални

В природата морските свинчета живеят в групи от пет до десет. Точно и затова е по-добре да не си взимате само един такъв любимец, а поне две или три. Добрите комбинации включват двойки от един пол или комбинация от кастрирани мъжки с една или повече женски. Ако са в група, морските свинчета ще бъдат много по-щастливи.

Важно е и вие да се сближите с пухкавите животинки. След като ги доведете вкъщи, дайте им време да свикнат с вас. Обръщайте им внимание по няколко пъти по три - четири минути. Давайте им храна от вашата ръка.

Морските свинчета са изследователи и могат да ви видят от всякакъв ъгъл

Преди да си вземете морско свинче, е важно да знаете, че те са изследователи. Имат отлична пространствена осведоменост, както и отлични обоняние и слух.

Заради формата на главата си те също могат да виждат отгоре и отзад!

Те използват тези сетива, за да намерят места за криене. За да помогнете на морските свинчета да се чувстват сигурни, защитени и щастливи, техният дом трябва да включва малки покриви и тунели в техния ограден район. Това означава да имат места, които да изследват и където да се крият.

Морските свинчета могат да бъдат прекалено предпазливи

Морско свинче
Снимка: analogicus/pixabay.com

Морските свинчета са хищни животни в дивата природа. Това означава, че те по природа са предпазливи и обичат да се крият. Първият инстинкт на вашия нов любимец ще бъде да замръзне, когато срещне нови гледки или миризми. Това е още една причина, поради която много играчки, места за криене и тунели ще му помогнат да бъде щастлив и общителен.

Научете езика на морските свинчета

Морските свинчета могат да издават 11 звука. Ако научите езика на морските свинчета, ще комуникирате лесни. Специфичното скърцане, идващо от тях, означава, че са развълнувани. Сумтенето означава, че са доволни и релаксирани. Острите звуци, наподобяващи писък, означават, че са уплашени. Наблюдавайте любимците си и по звуците, които издават, можете да разберете нуждите на морските свинчета.

Морските свинчета са много умни, така че не ги оставяйте да скучаят

Морските свинчета са много интелигентни. Ако планирате да ги осиновите, е важно да помислите колко умствено стимулиране ще им е нужно. Без значение дали ще ги отглеждате вътре или отвън, комбинация от пространство, играчки и неща за изследване ще ги предпази от скука.

Обикновено ще се наслаждават на играчки, които могат да гризат, търсят или се крият в тях. Интересна храна за морските свинчета (пакетирана или скрита по безопасен начин за животинчето) също е важен начин да го държите заето и далеч от опасности. Обаче някои играчки може да бъдат опасни за морските свинчета, включително пластмасови играчки, които могат да бъдат изгризани и погълнати.

Ако сте решили да отглеждате такъв гризач, разгледайте тези обяви и цени за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest