Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Чести заболявания при булдога

Чести заболявания при булдога

Чести заболявания при булдога

Булдозите със своя отличителен външен вид и приятелски нрав са любими домашни любимци за мнозина. Въпреки това, както всички породи, булдозите са предразположени към определени здравословни проблеми.

Разбирането на тези често срещани заболявания и предприемането на превантивни мерки може да ви помогне да осигурите дълъг и здравословен живот на вашия космат приятел.

Брахицефален синдром при булдог

Булдозите имат къси носове и плоски лица, състояние, известно като брахицефалия. Тази анатомична черта може да доведе до затруднено дишане, непоносимост към топлина и хъркане. В тежки случаи може да се наложи операция за отстраняване на тези проблеми.

Тазобедрена дисплазия при булдози

Тазобедрената дисплазия е често срещано генетично заболяване при булдозите. Може да доведе до болка и куцане поради неправилно развитие на тазобедрените стави. Поддържането на здравословно тегло и осигуряването на добавки за стави може да помогне за справяне с това състояние.

Черешово око

Булдозите са предразположени към състояние, наречено черешово око, при което жлезата на третия клепач пролабира и става видима. Това може да се коригира хирургически, за да се предотврати дискомфорт и проблеми с очите.

Кожни инфекции

Бръчките и кожните гънки при булдозите са очарователни, но могат да задържат влага и остатъци, което води до кожни инфекции. Редовното почистване и подсушаване на тези зони може да предотврати проблеми.

Алергии при породата булдог

Булдозите са податливи на алергии, които могат да се проявят като дразнене на кожата, сърбеж и ушни инфекции. Идентифицирането и избягването на алергени и предоставянето на лекарства за алергия, както е предписано от ветеринарен лекар, може да помогне за справянето с този проблем.

Затлъстяване при булдог

Булдозите обичат да ядат, но едрото им телосложение ги прави склонни към затлъстяване. Затлъстяването може да влоши други здравословни проблеми, така че поддържането на балансирана диета и упражнения е от решаващо значение.

Сърдечно заболяване

Заболявания при булдога

Булдозите могат да бъдат предразположени към сърдечни заболявания като застойна сърдечна недостатъчност. Редовните ветеринарни прегледи могат да помогнат за ранно откриване на сърдечни проблеми, което позволява по-добро управление и лечение.

Цепка на небцето

Цепнатината на небцето, вродено състояние, при което има отвор в небцето, може да засегне булдогите. Обикновено се налага операция за коригиране на този проблем.

Заболявания на гръбначния стълб при булдог

Заболяване на междупрешленните дискове може да възникне при булдог, което води до болки в гърба и проблеми с мобилността. Правилното регулиране на теглото и минимизиране на дейностите, които натоварват гръбначния стълб, могат да помогнат за намаляване на риска.

Проблеми със зъбите

Булдозите често имат претъпкани зъби, което води до проблеми със зъбите. Редовната грижа за зъбите, включително четкане и професионално почистване, може да помогне за поддържане на оралното здраве.

Проблеми с очите при булдог

Булдозите са предразположени към различни очни състояния, включително ентропион (търкаляне на клепачите навътре) и язви на роговицата. Тези проблеми могат да причинят дискомфорт и, ако не се лекуват, да доведат до проблеми със зрението.

Превантивното здравеопазване, редовните посещения при ветеринар, балансираната диета и упражненията са от съществено значение за поддържането на булдозите здрави. Ранното откриване и лечение на всякакви здравословни проблеми при булдога може значително да подобри качеството на живот на вашия булдог. Не забравяйте, че практиките за отговорно развъждане също могат да намалят разпространението на генетични заболявания при булдозите. Ако обмисляте да си вземете булдог, изберете реномиран развъдчик, който дава приоритет на здравето и благосъстоянието на своите кучета.

Булдозите са прекрасни компаньони, но те изискват допълнителни грижи поради техните уникални физически черти и генетични предразположения. С подходящо внимание и проактивно здравеопазване можете да помогнете на вашия булдог да води щастлив и здравословен живот.

Не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за конкретни съвети относно здравето на вашия булдог и всякакви опасения, които може да имате.

Вижте още:

- Грижа за козината на булдог;

- Хранене на английски булдог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest