Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Как да помогнем на папагала да проговори

Как да помогнем на папагала да проговори

Как да помогнем на папагала да проговори
Снимка: TizzleBDizzle/pixabay.com

Папагалите са известни със своите силно развити социални и интелектуални умения. Те са игриви, дружелюбни и изключително привързани към своите стопани.

Неслучайно съществува фразата, че повтарянето оприличава човека на папагала. Тези крилати животни са известни с уменията си да запомнят фрази и а ги повтарят изключително често, докато не научат още от човешкия език.

Смята се, че съществуват определени породи говорещи папагали, които са предразположени към по-лесно научаване на човешки думи. Такива са говорещият африкански папагал, екзотичният папагал, какадуто, амазонският папагал и др.

Помагането на папагала да проговори изисква търпение, стратегия и последователност. Папагалите са изключително умни птици и са способни да научат да произнасят думи и фрази, но това изисква време и усилия.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да научите папагала да проговори:

Социализиране и контакт с папагала

Първо, е важно да се установи добър контакт с папагала. Говорете му бавно, разбираемо и постоянно, докато сте в близост до него. Папагалите се учат чрез слушане и следване на звуци, които чуват.

Повторение и последователност

Как да помогнем на папагала да проговори

Повтаряйте многократно думите и фразите, които искате да научи папагала, в правилния контекст. Повторението и последователността са ключови за ученето на папагала на нови думи.

Използвайте положително насърчаване на папагала да говори

Награждавайте папагала, когато той произнесе дума или фраза правилно. Това може да бъде с лакомства, нежни думи или гласно похвала.

Играйте игри с папагала

Папагалите обичат игрите и забавленията. Можете да играете забавни игри, които включват думи и звуци, за да научите папагала да говори.

Изберете подходящи думи и фрази за папагала

Необходимо е да започнете с по-лесни думи и фрази и постепенно да напредвате към по-сложни. Папагалите започват да научават думи, свързани с тяхната ежедневна среда, като имената на членовете на семейството или други домашни любимци.

Моделиране на звуци

Как да помогнем на папагала да проговори

Друг важен съвет е да научите папагала да следва звуците, които искате да научи. Понякога това може да се постигне, като вие сами произнесете думата или фразата преди папагала.

Постоянство и търпение при учене на папагала да говори

Не се отказвайте. Някои папагали могат да научат бързо, докато други изискват повече време. Важно е да бъдете търпеливи и постоянни в усилията си да помогнете да папагала да проговори.

Активна комуникация с говорещия папагал

Папагалите са социални птици и обичат да се общуват с хора. По-често общувайте с папагала и му давайте необходимото внимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest