Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кои породи кучета са предразположени към бъбречни проблеми

Кои породи кучета са предразположени към бъбречни проблеми

Кои породи кучета са предразположени към бъбречни проблеми

Бъбречните проблеми при кучета могат да засегнат различни породи и въпреки че никоя порода не е имунизирана срещу подобни проблеми, има някои породи, които са по-склонни към бъбречни проблеми.

Бъбречните заболявания при кучетата могат да варират от бъбречно заболяване до инфекции на пикочните пътища. Затова е важно винаги да осигурявате на кучето си прясна и чиста вода и да го водите на редовни прегледи при ветеринар.

Ето кои породи кучета най-често страдат от бъбречни проблеми:

Кокер шпаньолът страда от бъбречни заболявания

Тази порода е предразположена към състояние, наречено фамилна нефропатия, наследствено бъбречно заболяване, което може да доведе до бъбречна недостатъчност. Бъдете отговорни за здравето на кокерчето.

Бъбречни заболявания при булдога

Видовете булдог са изложени на риск от състояние, известно като юношеска бъбречна болест, което засяга бъбреците им в ранна възраст. Не подценявайте болестите при булдога.

Бъбречни заболявания при булдог

Ши цу е с риск от бъбречни проблеми

Ши цу са податливи на състояние, наречено бъбречна дисплазия, при което бъбреците не се развиват нормално. Грижете се добре за здравето на ши цу.

Самоедът страда от бъбречни заболявания

Самоедите са изложени на по-висок риск от развитие на гломерулонефрит, възпалително състояние, което засяга филтриращите единици на бъбреците. Болестите при самоеда не са за подценяване.

Доберманът е с риск от бъбречни проблеми

Доберманите могат да бъдат предразположени към състояние, наречено хронично бъбречно заболяване, което често се появява с възрастта.

Бъбречни проблеми при бишон фризе

Тази порода е предразположена към наследствено заболяване, наречено наследствена бъбречна дисплазия. Редовно правете изследвания на здравето на бишон фризе.

Бъбречни заболявания при бишон

Бултериерът страда от бъбречни заболявания

Бултериерите са изложени на риск от вродени бъбречни проблеми и също така са податливи на инфекции, които могат да засегнат бъбреците. За жалост има и други болести при бултериера.

Далматинците са с риск от бъбречни проблеми

Далматинците са по-податливи на уратна уролитиаза, състояние, при което се образуват кристали или камъни в пикочните пътища, потенциално засягащи бъбреците.

Немските овчарки са предразположени към болести на бъбреците

Въпреки че не са сред обичайните породи кучета, склонни към проблеми с бъбреците, немските овчарки могат да развият проблеми с бъбреците поради състояния като дисплазия на тазобедрената става и някои инфекции.

Бъбречни заболявания при немска овчарка

Важно е да се отбележи, че генетиката, диетата и цялостната грижа играят значителна роля в развитието на бъбречни болести при кучета. Редовните прегледи при ветеринарен лекар, балансираната диета и подходящата хидратация са от съществено значение за поддържане на здравето на бъбреците при кучетата.

Проблемите с бъбреците могат да бъдат управлявани с ранно откриване и подходящо лечение, така че е от решаващо значение собствениците на кучета да бъдат бдителни и проактивни в наблюдението на здравето на своите домашни любимци, независимо от тяхната порода.

Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар за насоки и препоръки, съобразени със специфичните нужди на вашето куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest