Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Задължителни аксесоари за клетката на хамстера

Задължителни аксесоари за клетката на хамстера

Задължителни аксесоари за клетката на хамстера
Снимка: metalboy25/pixabay.com

Хамстерът е един от най-популярните домашни любимци. Преди да вземете хамстер, трябва да подготвите място, където той ще живее. Подреждането на подходящо място, не е лесна задача, защото е необходимо да се осигури на животното зона за физическа активност, почивка и място, където ще се храни.

С правилно оборудвана клетка вашият хамстер ще се чувства комфортно и безопасно. Идеалният вариант е клетка за гризачи. Въпреки това преди един хамстер да заживее в клетката, тя трябва да бъде оборудвана с подходящите аксесоари, за да се чувства той комфортно като в свой дом.

Какво трябва да има в дома на хамстера

Постеля за клетката

Може да бъде от мека хартия (салфетки и т.н., но в никакъв случай вестници и не твърда хартия, като например за принтер), или от дървени стърготини (мека, борова или от трепетлика, но без изразена миризма). Отново, и дървените стърготини, и хартията имат своите предимства и недостатъци. Стърготините абсорбират миризмите добре, така че клетка с такава подложка може да се почиства много по-рядко от такава с хартиена подложка. От друга страна, много хамстери са алергични към дървени стърготини. Те започват да кихат, всмуквайки ситен прах през носа си.

Хамстер
Снимка: 3111/pixabay.com

Къща - хралупа

Ако вашият хамстер живее на постеля от хартия, тогава той сам ще построи къща от импровизирани материали. Просто му хвърлете няколко допълнителни салфетки или неароматизирана и неоцветена тоалетна хартия, той ще ги накъса на парчета и ще си направи уютно гнездо.

Ако вашият хамстер ще живее в дървени стърготини, тогава имате избор: можете да му купите пластмасова или дървена къща за гризачи в магазин за домашни любимци. Честно казано, не най-добрата идея, макар да е най-често практикуваната.

Това е така, защото в природата хамстерите не намират подобни готови конструкции, още по-малко пластмасови, а дървената къща могат да изгризат. Вместо това можете да хвърлите няколко меки салфетки на вашия хамстер и той сам ще направи дупка от хартия.

И накрая, можете да му хвърлите малко сено, продавано в зоомагазините специално за гризачи. И последният вариант е най-успешен. Първо, хамстерът сам изгражда гнездо, което означава, че той участва активно в личния си живот. Второ, сеното е полезно за гризачите, препоръчва се да го добавите към ежедневната им диета. Трето, хралупата се оказва истинско пълноценно жилище, с килери, пътеки и други изкушения на конструкцията на хамстери.

Колело за хамстер

Aксесоари за клетката на хамстера

Не, не от кола, а специално колело, което може да се закупи и в магазин за домашни любимци. Предлагат се в различни стилове и дизайни, така че се консултирайте с вашия продавач, за да разберете кой модел е подходящ за дома на вашия хамстер. Защо ви трябва колело? Факт е, че в природата хамстерът тича цяла нощ през нивите и ливадите, събирайки храна за зимата. Пълни бузи, разтоварва ги в дупка и се втурва за нови запаси. Така на нощ той навива средно по 12 километра. Домашните хамстери все още се нуждаят от такива походи на дълги разстояния. И ако не навъртят положените километри, няма да се изразходват енергия, животните ще започнат да дебелеят и в резултат на това ще имат проблеми със сърцето.

Аксесоари за хранене и вода

За хамстер трябва да изберете висящи поилки тип биба с накрайник със сачма, защото така мръсотията не попада във водата. Изберете качествена поилка, която няма да тече и да мокри постелята. От своя страна, хранилката, в която ще се намира храната, трябва да бъде порцеланова или глинена. Не се препоръчва използването на пластмасови хранилки, тъй като той лесно може да ги дъвче. Друго задължително е точилото за зъби. Като такова може да се използва: специален камък за гризачи, продаван в магазините за домашни любимци, парче тебешир или клони от плодови дървета, креда и др.

Какво още може да има в клетката на хамстера

Останалата част от клетката е ограничена само от вашето въображение. Хамстерите много обичат да изследват различни обекти, така че, ако размерът на клетката позволява, можете да изградите тръби, мостове, стълби и други забавни атракции за тях. Само не забравяйте, че вашите изобретения трябва да бъдат преди всичко безопасни - например тръбите трябва да са достатъчно широки, за да не се забие хамстер в тях, не трябва да има нестабилни конструкции, остри ъгли или стърчащи части. Не забравяйте, че хамстерът е преди всичко гризач, така че той определено ще опита вашето изобретение на зъба. Следователно те не трябва да съдържат компоненти, които са токсични или вредни за животните.

Ако не можете сами да измислите допълнителни аксесоари за движение и игра на хамстера, във всеки зоомагазин можете да намерите голям асортимент от дървени и пластмасови играчки, тунели, стълби, топки и всякакви средства за забавление за малкия гризач.

Когато почиствате клетката на хамстера

Хамстерите са много чисти животни. Те разделят жилището си на зони: хралупа, която е в съседство с килер с хранителни запаси, тоалетна и място за движение и игри. Препоръчително е при почистване на клетката (около 1 път на 3-5 дни) да не се нарушава разположението на тези зони. Като цяло хамстерите не обичат промяната, особено в дупката си. Следователно желанието ни да разнообразим свободното време на домашния любимец чрез разместване на аксесоарите предизвиква панически страх у тях и значително съкращава живота им. Опитайте се след като почистите дома на вашия хамстер, да подредите всичко в него точно както преди. И също така се опитайте да не променяте позицията на жилището в пространството, хамстерите са много чувствителни към това и дори могат да се разболеят от това.

Вижте още:

- Отглеждане на хамстер и морско свинче заедно - да или не;

- Осем вълнуващи факта за хамстерите;

- Вредни храни за хамстера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest