Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на сибирската котка

Характер и поведение на сибирската котка

Характер и поведение на сибирската котка

Представителите на тази порода са добродушни, спокойни и общителни. Те лесно намират общ език с всички, въпреки че понякога могат да бъдат упорити и своенравни.

Сибирските котки са добри ловци

Типичният характер на сибирските котки се дължи на факта, че техните предци са били диви котки, които са живели в степите и горите. Те е трябвало сами да си набавят храната. Така че те са просто отлични ловци. Ако имате частна къща и в къщата има сибирска котка, знайте, че в нея няма да има място за мишки и плъхове. Сибирската котка, разбира се, има повече черти на хищник, отколкото черти на домашно животно. Ако живее в къща с двор, тогава тя може лесно да ловува не само плъхове и мишки, но и зайци и порове. Тя е сред котките ловци.

Сибирските котки са много активни

Трябва да се отбележи, че сибирските котки по поведение са много активни, така че веднага отговарят на предложението да играят. Те са любознателни, така че ако котката живее в апартамент, е необходимо да се разхождате с нея на улицата от време на време.

Как сибирските котки се разбират с възрастни?

Лоялните животни много обичат да прекарват времето си в човешкото общество. Сибирските котки ентусиазирано следват членовете на семейството из апартамента и ги придружават по време на всяка дейност - от готвене на вечеря до гледане на телевизия или четене. Те често предават настроението си с мелодично мъркане и други звуци. Дори собствениците на котки от тази порода отбелязват, че сибирците перфектно усещат настроението на хората и винаги са готови да „подкрепят“ тъжния собственик.

Представителите на тази порода са много предани на стопаните си. Те бързо се привързват към собственика и в много отношения приличат на кучета. По-специално, сибирските котки бързо свикват с името си, охотно отговарят на него. Те чакат собственика от работа и са много отегчени, като са сами. В същото време котките от тази порода никога не се налагат: те имат вродено чувство за такт, ако стопанинът им е зает или не е в настроение, котката просто ще седне до вас.

Характер и поведение на сибирската котка

Как се разбират сибирските котки с децата?

Общителни и привързани, тези животни охотно се забавляват с децата, активни са в игрите и рядко проявяват агресивно поведение. В допълнение, те често спят до леглата на децата, не искат да се разделят с тях за дълго време. Въпреки това, за да може комуникацията да се развива без конфликти, на детето трябва да се обяснят правилата за работа с животни. Ако детето я възприема като играчка, котката може да покаже нокти, защитавайки безопасността си.

Как сибирските котки се разбират с други домашни любимци?

Сибирските котки често се чувстват комфортно в компанията на други котки и дори кучета. Ако в началото, след появата на нов домашен любимец, в къщата възникнат конфликти, просто трябва да бъдете търпеливи и да се опитате да помогнете на домашните любимци да свикнат един с друг.

Как сибирските котки реагират на непознати?

Сибирските котки са предпазливи към непознати. Защитават територията си, а в случай на опасност не бягат, а влизат в битка. Те не се страхуват нито от кучета, нито от хора, докато вроденото безстрашие е много интересно съчетано с миролюбив характер и забавни навици.

Вижте също:

- Хранене на сибирска котка;

- Защо да си вземем сибирска котка;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest