Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Глоба от 120 000 евро за мъж, изхвърлил котенца в Гърция

Глоба от 120 000 евро за мъж, изхвърлил котенца в Гърция

Глоба от 120 000 евро за мъж, изхвърлил котенца в Гърция

Насилието над животни е тема, която придобива все по-силна обществена реакция и става значим елемент от законодателството в държавите от ЕС. Случаите на жестокост към животни, изоставянето им в безпомощно състояние са събития, които оказват негативни последици върху психиката и на хората, особено на децата.

Проявите на жестоко отношение към животните следва да се третират като обществено опасни деяния и извършителите на такива жестокости подлежат на наказания от закона.

В световен мащаб съществува убеждение, доказано с изследвания, че почти всички насилия над хората са започнали с насилие над животни, още в детска възраст на извършителите. Затова законодателните мерки са насочени към откриване и санкциониране на такива действия и предотвратяване на тежки престъпления в бъдеще.

Законодателството в ЕС и в България срещу насилието над животни

В ЕС отдавна съществува нетърпимост към подобни прояви на жестокост към животни, за които са взети законодателни мерки. Законът се прилага с голяма строгост към всяка проява на жестоко отношение към животните.

Нашето законодателство също вече е приведено към изискванията на европейското. Мерките са строги и включват ефективни присъди от лишаване от свобода при предизвикване на смърт или трайно увреждане на животно, както и големи парични глоби. Криминализирането на престъпленията срещу животни е резултат на обществения натиск и нарастващата нетърпимост към подобни прояви.

Изхвърлено котенце

Изпълнението на закона в държави от ЕС

Много пъти законът не се прилага в цялата му строгост при грубо или жестоко отношение към животните и това предизвиква често масово обществено недоволство у нас, но в ЕС законът при подобни прояви е безкомпромисен. Съседна Гърция ни дава добър урок как трябва да се третира лошото отношение към животни в безпомощно състояние.

На възрастен жител на гръцкия остров Родос е наложено наказание от 120 хиляди евро заради изхвърлени 4 котенца в картонена кутия в район, близо до дома си през тази пролет. Малките котенца са били в лошо състояние, когато са открити и това е дало повод за образуване на дело за малтретиране на животни.

Съдът е отсъдил глоба от 120 хиляди евро за изоставените котенца, по 30 хиляди за всяко от котенцата, както предвижда и законодателството в съседната ни държава.

Вижте още:

- Куче спаси изоставени котенца;

- Котка осинови изоставено котенце;

- Мопс осинови малки котета;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest