Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котките много обичат да спят върху вас

Защо котките много обичат да спят върху вас

Защо котките много обичат да спят върху вас

Домашните любимци са силно привързани към стопаните си, контролират внимателно всяка стъпка, играят с удоволствие и утешават човек, когато се чувства зле. Като се има предвид, че котките прекарват по-голямата част от живота си в сън или дрямка, те често спят върху хората. Тези които имат котка у дома знаят, че от време на време котката идва през нощта и ляга да спи върху тях, а и не само нощем. Чудили ли сте се защо го правят и дали е добре да ги отучите? Нека разгледаме възможните причини.

Причини котката да спи върху нас

Котките спят там, където е топло

Не е тайна, че котките търсят най-топлото място за спане, така че често заспиват на слънце, затоплят се близо до радиатора. Една от причините котките да спят върху стопаните си е, че просто им е студено. Ако отворите прозорци за вентилация, харесвате течения или спите с включен климатик, най-вероятно през нощта при вас ще дойде топлолюбивия ви домашен любимец.

Не забравяйте, че телесната температура на котките е с 1-2 градуса по-висока, за тях е много по-трудно да се затоплят, за разлика от хората. Ето защо домашните любимци, живеещи у дома, са щастливи да се присламчат към собствениците си, да спят в прегръдка с нас, като по този начин се затоплят. Между другото, една от причините котката да не спи със собственика е, че може да е твърде горещо.

Котките спят там, където е меко

Ако кучето може да спи почти навсякъде, комфортът е изключително важен за котките. Котката спи върху вас, защото знае, че сте меки и удобни. Внимателно подплатена възглавница, топло одеяло, спретнато сгънато спално бельо, кърпи и дори легло за кукли могат да се превърнат в място за спане за взискателния домашен любимец.

Не е нужно да сте ясновидец, за да разберете защо котките обичат да спят върху стопаните си. Човешкото тяло е идеална топла повърхност, която в същото време е мека и е подходящо място за заслужена почивка.

Безопасността е важна за котките

Без значение колко страховита и непобедима иска да изглежда една котка, в сърцето си тя е мило беззащитно животно, което цени любовта и грижите, иска да бъде обичано и защитено. Котката спи със собственика поради факта, че тя усеща позната миризма, разбира, че няма да я наранят тук, което означава, че тя може да се отпусне и да спи.

Защо котката спи върху теб

Въпреки факта, че произхождат от дивите хищници, много представители на домашните котки не са склонни да преследват мишка или да хванат летящо насекомо, те са меки и пухкави в душите си. В собственика те чувстват защита, надежден гръб, който внимателно ще пази безгрижния им сън и почивка. Освен това една от причините котката да спи върху собственика си е вашата миризма. Именно ароматът на нашето тяло създава необходимото усещане за сигурност, има успокояващ ефект върху животното.

Всичко трябва да е под контрол

Вероятно сте забелязали, че през деня домашният любимец, въпреки че затваря очи, продължава да следи внимателно вашите движения и жестове. Факт е, че по природа за котките е жизненоважно да са наясно с всичко, което се случва до тях. Това е необходимо, за да предотвратят навреме евентуална заплаха, да разберат къде ставате през нощта, да видят дали ядете храната им, докато котката спи спокойно на възглавницата си.

И така, друга причина, която е отговорът на въпроса защо котката спи върху собственика, е контролът. Животните се катерят възможно най-близо до собственика, за да ни наблюдават. Може би ще успеят да изпросят още една порция лакомства, като тичат след собственика. Те знаят, че ни е трудно да устоим, да не поглезим любимата си котка за пореден път.

Те ни обичат

Много хора смятат, че ако котката не спи със собственика, значи тя не го обича. Не бихме били толкова категорични да кажем, но в същото време споделянето на съня с човек е един от изразите на обич и нежни чувства. Въпреки егоизма и демонстративната си независимост, мъркащите домашни любимци ни обичат и се опитват да го покажат по всякакъв начин.

Котките наистина се привързват към нас, знаят как да се отегчават, съчувстват, изпитват широк спектър от емоции. Помислете, може би отговорът на въпроса защо котката спи с мен през цялото време лежи на повърхността? Може би и липсвате, обръщате и твърде малко внимание, изчезвате на работа, учите или излизате с приятели?

Котките са лечители

Котка върху стопанин

Отдавна не е тайна, че котките чувстват болката на някой друг, и не само физическа, но и морална. Домашните любимци често лягат на възпалено място, тъпчат дълго време, мъркат, в крайна сметка заспиват точно върху него. Има мнение, че котките усещат топлината, която идва от увредената зона, поради което котките спят със стопаните си, ако имат треска, главоболие или изкривяване на ставите във времето.

Никой не знае дали котките лекуват, но много собственици твърдят, че съвместният сън с домашния любимец облекчава болката, подобрява настроението, дава сто процента положителни емоции и носи щастие. Между другото, може би единствената причина, поради която котката не спи със собственика, е вашето отлично здраве, което, както виждате, не е толкова лошо.

Как да отучите котка от съвместен сън?

Ако по някаква причина не искате да споделяте легло с вашия домашен любимец, трябва да се опитате да отучите животното от формирания навик. За да направите това, създайте удобно и топло собствено място за спане за вашия домашен любимец, то може да бъде:

- уютно меко одеяло;

- легло за котки с високи страни;

- висящ шезлонг, който е прикрепен към радиатора;

- мека къщичка за котки;

- шезлонг със стенен монтаж и други опции.

Опитайте се да насърчите вашия домашен любимец, когато лежи там. Можете дори да поставите нещо свое на новото легло, така че котката да усети познатата миризма и бързо да се адаптира към новите условия. Поставяйте животното в леглото всеки път след игра, хранене, ако котката обича топлината, опитайте се да поставите леглото по-близо до радиатора или друг източник на отопление.

Вижте още:

- Защо котката спи върху корема ти;

- Защо котката те ближе;

- Защо котката иска в твоето легло;

- Защо котката мачка с лапички;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest