Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Лечение на котешка тения

Лечение на котешка тения

Лечение на котешка тения

Котешката тения е инфекциозно заболяване, което може да засегне всяка котка, дори домашната, и се предава на хората. Ето какво трябва да знаем за този здравословен проблем и лечението на котешката тения.

Какво е котешка тения?

Котешката тения е паразит при котките, плосък червей, с дължина от 100 до 200 сантиметра в зряла възраст. Като всички чревни паразити, болестта засяга месоядните животни и се открива случайно и при хората. Котките са заразяват по-рядко, отколкото кучетата, но все пак трябва да се следи животното за симптоми, за да се разпознае заболяването.

Симптоми на котешка тения

Котката, която е засегната от този плосък червей, може да прояви следните симптоми на котешка тения:

- Загуба на тегло при нормално хранене

- Сегменти от червеи в изпражненията, или пръстени от тении, пълни с яйца, подобни на зрънца ориз.

- Сърбеж по ануса, което кара котката да се държи непривично

Начини на заразяване на котката с тения

Болно коте

Котката може да се зарази с тения дори ако не излиза от къщи. Това става понякога чрез бълхи, пренесени от стопаните отвън. Писаната може да погълне заразена бълха, след като бълхата е погълнала яйце на червея. Така котката се явява междинен приемник на паразита.

Може да се зарази от ядене на сурово место, както и ако скита по високата трева навън, където е пълно с яйца на тении.

Предотвратяване на тения при котките

Профилактиката на тенията е много важна за запазване здравето не само на домашния любимец, но и на децата вкъщи. Малчуганите вкъщи обикновено са първите засегнати от тенията, защото не винаги си мият ръцете, след като пипат животното.

Редовното обезпаразитяване на котката е важно условие в превенцията с тенията. Същото важи и за бързото справяне с бълхите при котките. Поставянето на нашийник срещу бълхи е добра практика, която предотвратява заразяването на животното.

Тения при котките

Дезинфекцията и почистването на дома, котешката тоалетна, купичките за храна и вода и местата, където котката прекарва най-много време са част от превенцията срещу заразяването с тения на домашната котка, дори когато не излиза навън.

Лекарства при котешка тения

При установяване на заболяването най-често се предписва лекарството дронтал, което се състои от 2 дози през две седмици. Мъртвите червеи се изхвърлят с изпражненията и това е видимо. Има и лекарства за последваща превенция, за да не се зарази животното отново. Всички медикаменти за лечение на котешка тения се назначават от лекуващия ветеринар и се дават според предписанията.

Вижте също:

- Вътрешно обезпаразитяване на котката;

- Колко често се обезпаразитява котката;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest