Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Как да се грижим за червенобуза костенурка?

Как да се грижим за червенобуза костенурка?

JuliyaJuliya
Новак
912
Как да се грижим за червенобуза костенурка?

Червенобузите костенурки са известни със своята непретенциозност в отглеждането. Това са най-популярните домашни любимци сред любителите на влечуги.

Но тяхната непретенциозност не трябва да подвежда бъдещите им собственици. Като всеки друг домашен любимец, червенобузата костенурка изисква внимание и грижи. За комфортен живот тя определено ще се нуждае от специално оборудване и спазване на определени правила в грижата за червенобузата костенурка.

Имайте предвид, че червенобуза костенурка може да бъде отглеждана до 30 години или повече при добри условия. Така че, въпреки непретенциозността, това е сериозен домашен любимец, който ще живее с вас дълго време и това трябва да се вземе предвид.

Следете нивото на водата

Дълбочината на водата в акватерариума трябва да бъде такава, че костенурката, стояща на задните си крака, да може да подаде главата си от водата. В никакъв случай не е по-малка. По-дълбоко - можете, но тогава на дъното трябва да поставите големи камъни на някои места, така че костенурката да може да стои върху тях.

Сменяйте водата редовно

Червенобуза костенурка

Сменяйте водата 1-2 пъти седмично. Подмяната на водата трябва да бъде частична, около 1/3, за да не се наруши установената микрофлора на аквариума. Ако използвате чешмяна вода, не забравяйте да я оставите да престои поне два дни. Или вземете вода, приготвена със специални препарати, подходящи за бързо почистване на водата в аквариума и премахване на неприятните миризми. Прочетете внимателно инструкциите преди употреба.

Контролирайте температурата на червенобузата костенурка

Оптималната температура на водата за аквариум с червенобуза костенурка е 25-27 ° C. Температурата трябва постоянно да се следи с точен термометър, а не чрез усещане.

Две лампи трябва да бъдат инсталирани над острова на сушата, където вашият домашен любимец ще почива. Първата е необходима за отопление, втората лампа е ултравиолетова. Лампите трябва да работят през целия ден. Уверете се, че костенурката не може да ги достигне, в противен случай ще се изгори.

Хранене на червенобуза костенурка

Отглеждане на костенурка

Младите червенобузи костенурки се нуждаят от ежедневно хранене, но веднъж на ден. Възрастните костенурки можете да храните веднъж на 2-3 дни. Храненето може да се извършва както директно в акватерариума, така и в отделен басейн, за да се намали замърсяването на водата. Червенобузите костенурки бързо свикват със стопаните си и се оставят да ги хранят дори от ръцете им.

И накрая, един допълнителен, но най-важен момент. Обичайте любимците си и се отнасяйте към тях отговорно, защото вашите знания, грижа и внимание са основната гаранция за тяхното благополучие!

Вижте също:

- Защо костенурката не яде;

- На колко години е костенурката;

- Как се гледа костенурка;

- Хранене на костенурка;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest