Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Колко години живее бенгалската котка?

Колко години живее бенгалската котка?

Колко години живее бенгалската котка?

При осиновяване на котка, стопаните веднага си задават въпроса колко дълго ще остане новият член на семейството при тях, тъй като мъркащите пухчовци бързо печелят сърцата на хората в домакинството и нагласата на стопаните е да съжителстват дълго с котешките си питомци.

Колко години живее бенгалската котка?

Отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен, тъй като зависи от много фактори - порода, начин на отглеждане, наличие на заболявания и още много други съображения. Все пак съществуват таблици, указващи каква е средната продължителност на живота на всяка порода котки, но те са повече ориентировъчни-

Продължителност на живота на бенгалската котка

Според някои проучвания средно бангалската котка живее от 9 до 15 години, според други проучвания около 12-13 години, като рекордьорите достигат 17-18 години. Тези цифри са съвсем ориентировъчни, а истинското положение на нещата зависи от доста фактори около живота на бенгалската котка, на които трябва да се обърне сериозно внимание, защото те ще определят продължителността и качеството на живота на домашния питомец от тази порода.

От какво зависи колко ще живее бенгалската котка?

Бенгалска котка

Наследствени предпоставки

Известно е, че породата бенгалска котка е хибрид между леопард и домашна котка. Тя носи характерните здравословни особености и проблеми на своите предци. От дивите си роднини бенгалската котка е взела доброто здраве и гъвкавото грациозно тяло, а от домашната котка способността да се приспособява за живот сред човешката популация. Това означава, че ако бенгалският питомец е отглеждан в къща, той ще има по-дълъг живот, отколкото навън като скитаща котка.

Хранене на бенгалската котка

Храната е от изключително значение за здравословното състояние, а оттам и за продължителността на живота на всяка котка, в това число и бенгалската.

Храненето на бенгалската котка е 5-6 пъти на ден за мъниците и както при останалите породи при възрастните. От много важно значение е наличието на чиста прясна вода, тъй като бенгалските котки имат по-особено отношение към водата от другите представители на котешкото семейство. Те не просто пият вода, а играят с нея, обичат и да се къпят. Затова денонощно трябва да имат достъп до вода, по възможност течаща чрез фонтанче, от което да пият и да се забавляват с водата.

Движение, внимание и игри

Бенгалско котенце

Дивата природа говори в бенгалската котка много повече, отколкото в други екзотични породи котки, отглеждани масово вкъщи. Затова котката от тази порода се нуждае от пространство за упражнения, а също и от разходки със стопанина навън. Тя позволя, подобно на кучетата, да бъде водена с нагръдник на разходка и това се отразява добре на отлично развитата мускулатура, която животното е наследило от леопардите.

Подобно на домашните котки пък има нужда от игри и внимание от стопанина, като е в състояние да даде много положителни емоции, защото е интелигентно животно, което добре се сработва с членовете на семейството и други домашни любимци.

Заболявания при бенгалските котки

Породата бенгалска котка се радва на чудесно здраве, тъй като неумолимата селекция в дивата природа е оставила само устойчивите си членове, какъвто е леопардът, от който произлиза. Така че не са известни толкова много заболявания при бенгалските котки. Ваксинацията и превенцията при специалист ще запазят дълго това положение.

Търсите ли си екзотичен питомец? Вижте обяви и цени за бенгалска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest