Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Може ли чихуахуа да живее с котка?

Може ли чихуахуа да живее с котка?

чихуахуа

Котката и кучето са символ на вечно съперничество и раздори и тази постановка е дълбоко залегнала в съзнанието на хората. Истинското положение на нещата е малко по-различно, тъй като в много домове двете противоположности живеят в мир и сговор. Как да се постигне това?

Предпоставки за успешно съжителство между куче и котка

Правилният подбор на кучешката порода е основната предпоставка за такова мирно съвместно съществуване в едно жизнено пространство между двата най-често срещани домашни любимци в домовете, кучето и котката.

Основното правило е кучето да не бъде от агресивна ловна порода, защото инстинктът им може да приеме котката като обект за лов.

Другият основен критерии е възрастното куче да бъде на приблизително еднакъв размер с котката, за да не я нарани с едрото си тяло при игра.

Вземайки предвид тези основни изисквания може да се отговори на въпроса дали куче от породата чихуахуа може да съжителства успешно с домашната котка.

Съвместимост между чихуахуа и котка

съжителство на чихуахуа и котка

Често наричат чихуахуа голямо куче в малка опаковка. Този малък по размер представител на кучешкото войнство е с подходящ размер за съквартирант на котката. Освен това мил и лесно привързващ се питомец, който обикновено се залепва за един член от семейство и неотклонно го следва.

Котката обаче се явява съперник за вниманието на любимия стопанин, а шумното кученце чихуахуа не е най-предпочитаната компания за ленивия котешки темперамент.

Затова специалистите съветват да се отглеждат заедно от малки такива домашни любимци, за да свикнат и да се нагодят едно към друго. Съперничество между тях едва ли ще се появи.

Що се отнася до игрите, чихуахуа със сигурност обича да играе с всеки, включително с котката. Малко вероятно е обаче мъркащата пухкава топчица да иска да споделя този момент от активното си всекидневие със смешното малко куче. Ако на чихуахуа му е скучно, друго кученце от породата е по-добра опция пред котката.

Съвети към стопани на котка и чихуахуа

Всяко котка, която живее в апартамент или къща, приема жизненото пространство като своя територия. Появата в него на активно и любопитно животно като чихуахуа ще бъде възприето като нашествие.

Затова, ако съжителството между чихуахуа и котка е наложително, е нужно време и такт от страна на стопанина, докато котката се убеди, че малкото куче е по-слаб противник и започне да усеща превъзходството си над нея.

Спокойствието и толерантността на стопанина, вярната му реакция при създаване на напрежение между животните ще направят обстановката нормална много бързо. Съжителството между чихуахуа и котка е възможно само с вещата помощ на човека.

Вижте и:

- Колко кученца ражда чихуахуа;

- Колко години живеят кучетата от порода чихуахуа;

- Съжителство на чихуахуа с други животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest