Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Безопасно ли е да оставяме котката сама за няколко дни?

Безопасно ли е да оставяме котката сама за няколко дни?

Безопасно ли е да оставяме котката сама за няколко дни?

Когато става въпрос за най-популярните домашни любимци - кучетата и котките, популярно мнение е, че кучетата са много привързани и непрекъснато се нуждаят от компанията на стопаните, докато писанките са самодостатъчни същества. Привързват се повече към дома, отколкото към хората и могат спокойно да прекарват и сами, стига да имат достъп до вода и храна.

Не е вярно, че пухчовците са независими, безразлични и не се интересуват дали стопаните им са наоколо. Макар да имат нужда от по-малко ежедневни грижи, те не по-малко се нуждаят от внимание, нежност и любов.

Ако домашна котка остане твърде дълго сама, тя ще страда от чувство на тревожност при раздяла. Недоброто задоволяване на физическите нужди на животното ще се отрази и на неговото здравословно състояние.

Ако все пак на стопанина се наложи да остави своя мъркащ домашен питомец за по-дълго, то трябва добре да прецени колко може да е това време. Ето малко информация по въпроса.

Колко време може да остане сама котката според възрастта си

Една котка на средна възраст спокойно ще се прекара безпроблемно деня, ако остане сама. Котешкото войнство е символ на мързел и предпочитание към спането и излежаването. Симпатичните пухчовци спят средно по 18 часа в денонощието. Затова липсата на стопаните през целия ден не се отразява съществено на ритъма им на живот.

Котка сама вкъщи

Тези, които работят нощем, също могат да бъдат спокойно. Графикът им не се отразява на времето, в което мъркащия им приятел стои сам у дома. Проблем може да възникне при по-продължително отсъствие на стопанина.

Време, което котката може да прекарва сама вкъщи

Възрастни котки

1. Възрастна котка не бива да бъде оставяна сама за по-дълго от 24 до 48 часа. Битува мнение, че те могат да се справят успешно и за 3 дни самоотглеждане. Тези, които имат нужда от по-специални грижи след лечение, или котки с проблеми, трябва да се наглеждат по-често.

2. Наскоро осиновена възрастна котка не бива да бъде оставяна сама в началото по време на адаптацията си, защото е по-тревожна и стресът може да доведе до проблеми в поведението в бъдеще.

Малки котета

Малко коте само вкъщи

Мъниците имат нужда от по-специални грижи, което предполага по-малък толеранс по отношение на времето, през което стоят сами. Най-важно условие са годините им. Особено стриктно трябва да се спазват условията при котета под 6 месеца.

1. Малки котенца под 4-месечна възраст не бива да стоят сами за повече от 2 до 4 часа.

2. Бебета на 5 месеца могат да остават сами максимум за 5 часа.

Тези цифри са условни и зависят от характера и особеностите на всяко животно.

Рискове при оставяне на котката сама за дълго

Котешка тоалетна

Първият риск идва от котешката тоалетна. Котките са чисти създания и искат тоалетната, която използват, да бъде добре почиствана. В отсъствието на човек, който да се грижи за тази им естествена нужда, те може да пренебрегват препълнената тоалетна и да се изхождат на пода.

Котка

Риск от нараняване или заболяване

Обикновено се смята, че обезопасената за котката домашна среда няма да създаде проблеми. Едно младо и палаво коте обаче, което се отегчава от самотата по-лесно може да пострада при игрите, които си измисля за забавление.

Емоционално напрежение

Чувството за изоставяне има силно емоционално въздействие върху котето. Затова освен грижата за достатъчно вода, храна и чиста тоалетна, е нужно да се помисли и за емоционалните нужди на мъркащия домашен питомец. Играчките, предназначени за самостоятелна игра, трябва да бъдат на разположение за забавление.

Освен това, ако отсъствието се планира за повече от 2 дни и има човек, който ще се грижи за физическите нужди на домашния любимец, той трябва да поеме и отговорността да поиграе с котката, за да почувства тя човешки интерес и внимание, защото противно на някои мнения, силно се нуждае от него. Иначе има риск да възникне депресия при котките или тревожност при писаната.

Вижте още:

- Опасни предмети за котката у дома;

- Скучае ли котката у дома;

- Опасни стайни растения за котки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest