Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Коя е най-подходящата котка за теб?

Коя е най-подходящата котка за теб?

Коя е най-подходящата котка за теб?

Котките, както и хората, са различни индивидуалности. Затова изборът на котка не се свежда само до порода и размери, но и до напасване към типа стопани и техния начин на живот. Когато се решава каква да бъде писаната у дома, е добре да се премислят няколко основни неща.

Чистокръвна порода или улична

Ако се търсят определени характерни черти, чистокръвните породи могат да отговорят на тези изисквания. В противен случай сменените породи са подходящ избор. Трябва да се знае, че някои чистокръвни породи може да имат известни затруднения. Например персийската котка често хърка, докато спи заради устройството на носната кухина. Чистокръвните породи не само струват повече пари, защото имат специфични изисквания към храната и поддръжката, но и боледуват по-често от генетични заболявания.

Смесените породи са по-устойчиви и се гледат по-лесно, с по-малък бюджет.

Особености на тоалета

Дългокосместите породи котки са по-красиви, по-пухкави и меки, но създават много повече грижи за поддържане на козината. Тя изисква повече ресане, подстригване, по-трудно се мие и капят повече косми.

Избор на пол

След като котката се кастрира, полът губи значение. Ако се остави некастрирана обаче женската котка вдига прекалено много шум, а мъжкия маркира из къщи. Тези неудобства трябва да се предвидят, ако се вземе решение котката да не се подлага на тази процедура.

Новородено коте

Малко или голямо коте

Най-често изборът е малко коте, което да бъде възпитано и отгледано изцяло от стопаните. Голямата котка обаче също има предимства, вижда се характерът, който вече е развила, и няма опасност от неочаквани изненади.

Малки деца в дома

Отглеждането на котка и дете е деликатен момент. Малките деца са сериозен фактор при привикване на котето към дома. Коте бебе е добра опция, ако ще расте с детето, като тук породистите се справят по-добре в напасването към децата. Голяма котка, която никога не е живяла с малки деца може да бъде сериозно стресирана от поведението на детето, тъй като не е свикнала. Бъдете внимателни при избора на котка, ако сте с дете.

Други домашни любимци

Ако ще се избира друга котка за приятел на вече наличен домашен любимец от котешкото царство, най-добре да се изберат допълващи се характери. Сходните типове личности ще установят приятелство, различните ще имат непрекъснати конфликти.

Куче, което вече живее в къщата, ще се разбира с новия член на семейството, ако породата е склонна на добро отношение към котки, не принадлежи към ловците примерно.

Ако вкъщи идва възрастна котка, то е добре тя да има предишен опит от съжителство с котка или куче, за да се адаптира по-лесно към новия си съквартирант.

Мързелива котка

Активна или мързелива котка е по-добър избор

Външният вид, който често е причината да се вземе определена котка, после се оказва грешка в приоритета. Добре е да се избира според характера на котката - активен или пасивен, защото недоброто проучване води до разочарование - котка, която непрекъснато спи, или такава, която е твърде активна и пречи на почивката на стопаните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest