Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Значението на клетката за дълголетието на папагала

Значението на клетката за дълголетието на папагала

Значението на клетката за дълголетието на папагала
Снимка: MariaGodfrida/pixabay.com

Здравето и щастливият живот на домашния папагал зависи от много фактори. Един от тях е клетката, макар че собствениците на папагали като че ли не обръщат достатъчно внимание на този елемент от отглеждането на птицата в собствения си дом. А клетката е от важно значение за комфорта, здравето и дълголетието на папагала.

Елементите на птичия дом трябва внимателно да се предвидят, както като големина, така и като разположение и обзавеждане с необходимите пособия. Основният критерий по отношение на размера е възможността птицата да разтваря напълно крилата си в клетката, без да докосва стените.

Важна параметър е дължината на клетката, тъй като папагалите се придвижват предимно в хоризонтално положение. По същата логика специалистите по отглеждане на тези пернати препоръчват пръчките на клетката да са хоризонтално разположени, а не вертикално.

Местоположението на клетката на папагала се избира така, че да бъде по-далече от електрическите уреди, от течението в помещението, както и от източниците на ярка светлина. Най-добре е едната страна на клетката да бъде опряна на стена.

За височината, на която да се постави клетката, съветът е да бъде на равнището на очите на човека. Ако клетката е на по-ниско място, удачно е да се сложи върху масичка.

Играчките за папагала и другите аксесоари на домашния любимец са задължителни и всеки собственик получава инструкции какво трябва да има вътре, но не бива да се претрупва клетката. Трябва да остане достатъчно пространство, за да може птицата да се движи.

Вниманието е добре да се заостри към кацалките на папагала. По отношение на материала за изработка, може да са пластмасови, минерални, дървени. Но все пак основните кацалки трябва да бъдат натурални клонки с кора от широколистни дървета.

Къщичка за папагал

Подходящо е по цялата им дължина диаметърът да се променя - от най-малкия, където ноктите на папагала се допират, до най-големия, където ноктите се опират в дървото. Няколко кацалки с различен диаметър може да бъдат успешна алтернатива на тези условия.

Тъй като тези приспособления се цапат бързо, добре е периодично да се подменят, ако не е възможно да бъдат добре почистени.

В клетката на папагала трябва да се намери място за храната и водата на птицата, тъй като се нуждае от постоянен достъп до прясна вода, както и от храната си.

Вече знаете защо дълголетието на папагала зависи от клетката. Вижте също:

- Съвети при избора на волиера;

- Обяви и цени за папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest