Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как отглеждането на котка влияе на здравето ти?

Как отглеждането на котка влияе на здравето ти?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44
Как отглеждането на котка влияе на здравето ти?

Наличието на пухкави домашни любимци в къщата има положителен ефект върху човека и ни дава много приятни емоции. Общуването с котки подобрява не само настроението, но и здравето. Как отглеждането на кокти влияе на здравето ни?

Освобождава стреса

Много хора обичат да галят котки. В крайна сметка галенето на домашен любимец успокоява нервите и облекчава стреса. Учените са намерили обяснение на този факт.

Проучванията показват, че когато човек погали котка, нивото на кортизол в тялото му спада. Това е името на хормон, който се произвежда по време на стрес. Когато производството на това вещество намалее, ние се чувстваме спокойни и ведри. Ако сте склонни към стресови ситуации, тогава просто погалете котката. Това ще ви помогне да облекчите безпокойството и нервността.

Нормализира кръвното налягане

Учените са направили проучване. В експеримента са участвали 48 души, страдащи от хипертония. Тяхното здравословно състояние е изследвано в продължение на шест месеца.

Всички участници са приемали лекарства за понижаване на кръвното си налягане. Половината от участниците в експеримента били помолени да осиновят котка у дома. Резултатите показват, че кръвното налягане спада при всички участници в експеримента. Но вълните на стрес са изчезнали само за онези участници, които отглеждат котка.

Ползи от котките

Забавя стареенето

Когато човек гали котка, в тялото му се увеличава производството на окситоцин, „хормона на любовта“. Благодарение на окситоцина се установява привързаност и доверие между човек и неговия космат приятел.

Окситоцинът подмладява мускулите и забавя стареенето на клетките. Този хормон допринася за активното дълголетие. Учените казват, че постоянното присъствие на котка в къщата удължава живота на човек с около 10 години. Но това правило работи само ако отделяте достатъчно време на вашия домашен любимец и често общувате с него.

Вижте още:

- Ползи от котките;

- Ползи от спането с котка;

- Как ни помагат домашните любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest