Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Лишеи по морските свинчета

Лишеи по морските свинчета

Лишеи по морските свинчета
Снимка: analogicus/pixabay.com

Морските свинчета са популярни домашни любимци, известни със сладкия си външен вид и приятелско поведение. Въпреки това, както всяко друго живо същество, морските свинчета са предразположени към различни здравословни проблеми. Един от често срещаните здравословни проблеми при морските свинчета са лишеите.

Лишеят е състояние на кожата, причинено от гъбична или бактериална инфекция. Може да засегне всяка част от тялото, но обикновено се среща по кожата, козината и ноктите. Когато лишеят зарази морските свинчета, той причинява симптоми като загуба на коса, зачервяване, сърбеж и лющене на кожата. Ето по-отблизо лишеите по морските свинчета.

Основната причина за лишеите по морските свинчета е гъбична или бактериална инфекция. Някои от гъбичките и бактериите, които причиняват лишеи, включват Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis и Staphylococcus intermedius. Морските свинчета могат да се заразят с лишеи чрез директен контакт с други заразени животни или замърсени предмети.

Симптомите на лишеите по морските свинчета могат да варират в зависимост от тежестта на инфекцията. Някои често срещани признаци, че вашето морско свинче може да има лишеи, включват:

Загуба на козина: морските свинчета с лишеи може да имат плешиви петна или изтъняла козина в засегнатите области.

Зачервяване: Кожата около засегнатата област може да изглежда зачервена и възпалена.

Сърбеж: морските свинчета с лишеи могат да надраскат или ухапят прекомерно засегнатата област поради сърбеж.

Лющене: Кожата около засегнатата област може да е суха и лющеща се, с малки люспи или струпеи.

Морско свинче

Загрубяла кожа: В тежки случаи кожата може да стане кора и да изтича гной.

Лечение на лишеи по морски свинчета

Ако подозирате, че вашето морско свинче има лишеи, важно е да го заведете на ветеринар за правилна диагноза и лечение. Ветеринарният лекар може да вземе остъргване на кожата или проба от коса за изследване, за да определи вида на гъбичките или бактериите, причиняващи лишеите.

Лечението на лишеите по морските свинчета обикновено включва използването на противогъбични или антибактериални лекарства. Ветеринарният лекар може да предпише локални кремове или перорални лекарства за лечение на инфекцията. От решаващо значение е да следвате инструкциите на ветеринаря как да прилагате лекарството и колко дълго.

В допълнение към лекарствата, можете също да помогнете на вашето морско свинче да се възстанови, като поддържате клетката му чиста и суха. Уверете се, че постелята се сменя редовно и избягвайте използването на влажно или мухлясало сено. Можете също така да изкъпете вашето морско свинче с мек шампоан, за да успокоите кожата му и да премахнете всякакви корички или люспи.

Предотвратяване на лишеи по морски свинчета

За да предотвратите появата на лишеи по вашето морско свинче, важно е да поддържате жилищната му зона чиста и хигиенична. Уверете се, че клетката е достатъчно просторна, за да може вашето морско свинче да се движи удобно и му осигурявайте ежедневно прясно сено и вода. Редовно почиствайте клетката и отстранявайте всички влажни или замърсени постелки.

Също така трябва да избягвате въвеждането на нови морски свинчета в дома си без подходяща карантина и здравни проверки. Ако забележите симптоми на лишеи по вашето морско свинче, изолирайте го от други домашни любимци и незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Лишеите са често срещано кожно заболяване, което засяга морските свинчета. Причинява се от гъбична или бактериална инфекция и може да причини симптоми като косопад, зачервяване и сърбеж. Ако подозирате, че вашето морско свинче има лишеи, от решаващо значение е да потърсите ветеринарна помощ за правилна диагноза и лечение. Като поддържате чиста жилищната част на вашето морско свинче и тренирате добре.

Вижте още:

- Въшки при морското свинче;

- Кожни болести при морските свинчета;

- Диария при морските свинчета;

- Очни болести при морските свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest