Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Хамстерите ядат ли моркови?

Хамстерите ядат ли моркови?

Хамстерите ядат ли моркови?

Пухкав хамстер, който яде моркови, не само изглежда сладко, но също така звучи като перфектната здравословна закуска. Но могат ли хамстерите да ядат моркови безопасно? Отговорът е, за щастие, да!

Всъщност, в умерени количества, морковите могат да бъдат хранителна добавка към храната на вашия хамстер. Хамстерите обаче са лакоми, което означава, че трябва да знаете как и колко безопасно да храните хамстери с моркови и да избягвате рисковете за здравето на хамстерите.

Имат ли морковите място в диетата на хамстера?

Добрата, балансирана диета за хамстер включва търговски гранулирани храни, малко пресни зеленчуци и плодове и от време на време ядки или яйца и много вода. Тъй като хамстерите обикновено се размножават и узряват толкова бързо, те се нуждаят от много витамини и минерали от диетата си.

По-специално, зеленчуците, които са с високо съдържание на витамин А и витамин С, са определено важни за хамстерите. Морковите съдържат около 4 мг витамин С на 100 гр и това е доста. Те също са добър източник на витамин А и въглехидрати и минерали като калций и магнезий – всички те са важни за здравето на хамстера.

Много от хамстерите обичат моркови. Тези сладки, хрупкави зеленчуци могат да са отлично лакомство. Въпреки това, не всички хамстери ще харесат една и съща храна. Възможно е да притежавате хамстер, който обича моркови, и хамстер, който не ги харесва. Ако вашият хамстер не обича моркови, извадете морковите от клетката му, за да не мухлясат.

Вредни ли са морковите за хамстерите?

В малки количества морковите не са лоша храна за хамстерите. Въпреки това, както при повечето лакомства и храни за хамстери, всичко трябва да е в умерени количества. Това е така, защото въпреки че витамините и минералите са важни за растежа и здравето на хамстера, твърде много от доброто може да бъде опасно. Например, калцият е важен за здрави кости и зъби при хамстер, но твърде много може да причини камъни в пикочния мехур, които са болезнени и могат да доведат до по-сериозни проблеми.

По същия начин твърде много витамин С може да причини диария при хамстери, което е неприятно както за вас, така и за вашия хамстер, и дори да доведе до дехидратация. Това може да бъде причинено и от твърде много мокра или сурова храна, така че е добра идея да ограничите количеството моркови, с които го храните.

Трябва да сте запознати с хранителния състав на морковите. Тъй като морковите са с високо съдържание на захар, храненето с твърде много моркови може да доведе до затлъстяване и диабет. Склонността на хамстерите да трупат храна може да влоши това. Ако искате да нахраните вашия хамстер с лакомства като моркови, уверете се, че количеството лакомства, които давате, е по-малко от 10 процента от диетата на вашия хамстер.

Могат ли хамстерите да ядат сурови моркови?

Хамстерите обичат моркови

Така че знаем, че морковите са безопасни за вашия хамстер, но могат ли хамстерите да ядат моркови, ако не са сварени. Отговорът е да, хамстерите могат да ядат сурови моркови. Всъщност суровите моркови имат някои предимства за хамстерите. Дъвченето на сурови моркови предпазва зъбите им от износване, а пресните зеленчуци съдържат полезни витамини и минерали.

Има няколко риска при хранене на хамстерите със сурови моркови, с които трябва да сте наясно. Суровите моркови могат да се развалят, ако вашият хамстер не ги изяде веднага. Храненето с твърде много моркови също може да разстрои стомаха на вашия хамстер.

Предложете на хамстера си много малко парче суров морков за първи път, за да видите дали вашият хамстер обича моркови. Ако вашият хамстер ентусиазирано похапва предложението, можете да нахраните хамстера си с още едно малко парче морков на следващия ден.

Въпреки това, ако вашият малък домашен любимец е успял да преяде с моркови или да си проправи път през цял морков, тогава трябва да сте нащрек за странични ефекти. Най-вероятният резултат ще бъде стомашно разстройство, подуване на корема или диария. Това трябва да мине от само себе си. Трябва да се уверите, че вашият хамстер има достъп до чиста питейна вода и да преминете към суха храна само докато не се подобри и започне отново да се храни и ходи редовно. Въпреки това, ако забележите признаци на мокра опашка в резултат на хронична диария, трябва незабавно да заведете вашия хамстер на ветеринар.

И така, с колко моркови можете да нахраните на хамстер?

Можете да предлагате малки количества моркови на вашия хамстер на всеки няколко дни. Нарежете моркова на много малки парчета и не забравяйте да проверите клетката на вашия хамстер за остатъци, за да предотвратите вашия хамстер да яде гниещи зеленчуци. Основно правило, което трябва да следвате за хамстерите и всички домашни любимци, е да се уверите, че лакомствата, дори зеленчуците, съставляват само 10 процента или по-малко от диетата им. Ако храните хамстера си със супена лъжица храна за хамстер всеки ден, това означава, че вашият хамстер трябва да яде само една десета от супена лъжица други лакомства.

Вижте още:

- Зеленчуци за хамстери;

- Плодове за хамстери;

- Хамстерите пият ли вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest