Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Болести по ушите на зайците

Болести по ушите на зайците

Болести по ушите на зайците

Ушите на зайците са податливи на промените на температурата и околната среда, както и на инфекциите. Уязвимостта на ушите на зайците е сериозен проблем на стопаните им, защото от състоянието на този орган зависи здравето на цялото тяло, но дългоушкото, а много пъти и живота му. С помощна на ушите тези животни възприемат опасността и загубата на слуха, която много често се явява последица от заболяванията по зайците, води до смъртта им.

Най-опасните заболявания по ушите на заека са:

- Заразяването с ушни акари

- Измръзване на ушите на заека

- Миксоматоза

- Среден отит

Ушните акари са паразити, които със специални вендузи се закрепват към ушните канали или към кожата на животното и постоянно смучат кръв от него. Заекът у дома отслабва, престава да се храни и става агресивен. Ако зайците са повече на брой, акарите може да се пренесат и върху здрави индивиди, защото тези животни са социални, често се сгушват едно в друго и така заразата се предава. По ушите се образуват рани, ушните канали се запушват и животното губи слуха си.

Измръзването на ушите не е често явление, но се случва в студените зимни периоди. При измръзване ушите на болния заек увисват, той става летаргичен, променя се цвета на органа. Превенцията е прекарване на зимата в добре отоплено помещение.

Признак за заболяването миксоматоза са подутините по ушите на заека. Възпалението се съпровожда от гнойни изтичания, ако лечението се забави. Причинителят е вирус, който се предава лесно между отделните индивиди. Накрая настъпва некроза на тъкани.

Отитът на средното ухо при зайците е най-честото заболяване при тях. То се съпровожда от висока температура, подуване на ушите, Лечението включва изплакване на ушите на животното със специален разтвор и задържане на заека в топло помещение.

Грижите за ушите на зайците са важна част от тяхното отглеждане. Нужно е редовно да се почистват, за да не се натрупва ушна кал, която запушва каналите и причинява инфекции и заболявания. Така се следи отблизо състоянието на ушите. Необичайно поведение на животното като клатене на главата, увисването на едното или двете уши, поява на ранички са все признаци, че е необходима консултация с ветеринарен специалист, който да определи същността на проблема и да назначи лечение на болния заек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest