Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Грешки при възпитанието на котката

Грешки при възпитанието на котката

Грешки при възпитанието на котката

Възпитанието на котката, също както и възпитанието на детето, започва още от първия ден от влизането му в дома.

Едно добре възпитано коте трябва да има хигиенни навици, да не проявява непредизвикана агресия спрямо други животни или към хората, да не руши собствеността в дома, който обитава и да изпълнява прости нареждания на стопаните.

За целта то трябва да бъде обучавано на съжителство с други живи същества и живот в домашна среда. Това е отговорност на хората, но техни грешки често водят до неприятни резултати.

Грешки при възпитанието на котката

Кои грешки на хората могат да направят едно коте нетърпимо за домашно отглеждане?

Наказание и бой при възпитанието на котка

Възпитанието на котката

Това е огромна грешка, защото котето никога няма да разбере смисъла на наказанието. Те са силно докачливи същества и загубата на доверието и уважението им ще има неприятни последици в съвместното съществуване;

Разбирането, че котките се научават само докато са малки

До края на втората си година котките вече имат утвърдени навици. Те обаче могат да бъдат обучавани и след тази възраст. Подобно на хората, се учат докато са живи.

Мантрата, че котката не подлежи на дресировка

Това също не е вярно, тъй като котката се научава да реагира на различни команди само ако има положителен стимул.

Твърдението, че котките са си самодостатъчни

Разбирането, че котките са си самодостатъчни и могат да прекарват много време сами, е още една грешка. Всъщност скуката е най-сериозният проблем за домашните писани. Те са извънредно любопитни и активни същества и имат нужда от нови впечатления и усещания, които само общуването може да им даде.

Още потенциални грешки при възпитание на коте

Котка

- Ако една котка има изградени хигиенни навици, но се изхожда извън тоалетната, това не е каприз, а знак за някаква промяна, чийто корен трябва да бъде намерен;

- Не бива да се оставя малкото котенце да хапе и драска стопаните, защото така се укрепва агресията му при игра и това ще продължи и когато порасне, а голямата вече котка може сериозно да нарани човек, който си играе с нея;

- Грешка е да се приписва на пухкавия домашен питомец човешки черти. Котката е хищник и независимо че живее в човешки дом, нейните инстинкти са на представител на дивата природа, в действията си тя се ръководи от тези инстинкти.

Вижте още:

- Как да отучим котката да хапе;

- Кога да вземем котка на детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest