Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кога да вземем котка на детето?

Кога да вземем котка на детето?

Кога да вземем котка на детето?

Безспорно е, че домашният любимец има много ползи за изграждането на характера и полезните навици у детето. Едно коте ще направи от детето по-отговорен и емпатичен човек, ще го научи на грижа и обич. Освен това домашните любимци сплотяват семейството, което е особено осезателно в тийнейджърска възраст.

Кога да вземем котка на детето?

Следващият въпрос е кога детето е достатъчно голямо, за да му се вземе коте за домашен любимец. Повечето специалисти съветват това да стане колкото може по-рано, защото децата, които растат заедно с домашни любимци по-рядко страдат от алергии. На възраст около 3-4 години детето осъзнава, че котето е живо същество, а не една от играчките му и това е подходящо време за пухкав домашен питомец в семейството.

Според други мнения обаче подходящата възраст да вземете котката на детето е след навършване на 7 години на детето, защото целта на съжителството с коте е детето да се научи на отговорност, грижейки се за друго живо същество. Смяната на водата, храната и почистването на тоалетната на котето не е във възможностите на съвсем малко дете.

Всъщност времето за осиновяване на коте е решение на родителите според характера и особеностите на самото дете. Желанието на детето да има за другарче в игрите котенце също е сигнал, че то вече е готово да сподели ежедневието си с едно от най-популярните домашни животни.

Добре е изборът на пухкав домашен питомец да не падне върху съвсем малко коте, а пораснала котка с изградени навици. Други важни въпроси за здравословното състояние на котето, за характера му, тъй като добродушните и ласкави пухчовци са това, което ще накара детето да се привърже към своето другарче. Възпитаното и с вече изградени навици коте е за предпочитане, защото детето трудно ще се справи със задачата да обучи котето на хигиенни навици.

Дете с котка

Породата не би трябвало да бъде от значение, но все пак късокосместите котета са по-добрия вариант при избор на котка за дете, защото дългата козина създава повече предпоставки за алергии у детето, а почистването на космите, които котето оставя след себе си, не е в детските възможности.

Трябва да се знае и това, че породистите котки са по-нежни и капризни за отглеждане, повече боледуват и трябва да се придържат по-строго към диетата си, което може да създаде проблем, тъй като децата са склонни да почерпят своя домашен любимец със собствените си лакомства.

Под надзора на родителите обаче всяко коте е подходящо за детето, стига то да изпитва истинска обич и привързаност към своето другарче от животинското царство.

Вижте още подходящи любимци за деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest