miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Могат ли котките да ядат броколи?

Могат ли котките да ядат броколи?

Могат ли котките да ядат броколи?

Няма как да не сте чували, че кучето е най-добрият приятел на човека. Цитат, който изобщо не оспорваме. Неизвестен автор обаче твърди, че всъщност котката е най-добрият приятел на човека, защото тя никога не би ви съдила затова, че нощно време щурмувате хладилника. Просто ще похапва заедно с вас...

Когато става въпрос за котешкото хранене обаче винаги изниква въпросът с какво всъщност може да се храни една котка. Не вярвайте на картинките из детските книжки, в които котенцата винаги са застанали пред купичка с прясно мляко. В действителност те много трудно обработват съдържащата се в него лактоза и то изобщо не е препоръчително за тях. По-скоро би им навредило.

Менюто на котката трябва да изобилства от месни продукти, защото тези животинки са отявлени месоядни същества. Винаги обаче трябва да разнообразявате менюто им като добавяте към него и някои зеленчуци. И тук стигаме до настоящия въпрос - могат ли котките да ядат броколи?

Броколите всъщност са едни от малкото зеленчуци, които не само, че са обичани от котките, но и са полезни за здравето им. Което важи и за карфиола. Тези зеленчуци са богати на всякакви витамини и фибри, които подпомагат храносмилателната система на мъркащите домашни любимци. Важно е обаче да се предлагат в малки количества, както и да са термично обработени, за предпочитане на пара.

Не очаквайте котката ви веднага да се нахвърли към предложените ѝ броколи. Както казахме, те са изключително месоядни животни и надали бихте провокирали апетита им с няколко розички броколи. Бъдете търпеливи обаче и изчакайте. Най-вероятно котката ви ще яде броколите, след като установи, че няма друга предложена ѝ храна.

Можете да пробвате да ѝ сервирате броколите заедно с обичайната ѝ храна или пък напротив - да ги предлагате просто като лакомство. Зависи от вкуса на самата котка.

Могат ли котките да ядат броколи?

Има котки, които ядат сурови броколи, но това е потенциална опасност, защото котката може да се задави. Ако ѝ предлагате сурови броколи, то правете това на много малки парченца.

Най-добре е броколите да са предварително сварени или обработени на пара и да ги предложите на дребни розички след като са охладени. Но не и студени или подправени. Никаква студена храна не е препоръчителна за котките.

За да разнообразите още повече котешкото меню откъм зеленчуци, освен броколи можете спокойно да предлагате и моркови, зелен, боб, тиквички, грах и царевица. Те често се съдържат и в котешките консерви, които се предлагат в магазините. Важно е да са предварително сварени или сготвени на пара. И в никакъв случай не предлагайте на мъркащия си приятел лук или чесън! Те са токсични за котешкия организъм.

Вижте още:

- зеленчуци за котки;

- плодове за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest