Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Отглеждане на хамстер и морско свинче заедно - да или не?

Отглеждане на хамстер и морско свинче заедно - да или не?

отглеждане на хамстер и морско свинче

Повечето хора, които обичат животните, отглеждат повече от един вид и често животни, които по всички природни правила не се разбират, но съжителстват добре в един дом. Това обаче не важи за хамстерите и морските свинчета.

Хамстерите и морските свинчета не бива да се отглеждат заедно, защото разликите между тях са толкова съществени, че няма да позволят нормален начин на живот за нито един от двата вида.

Какви са разликите между тях и защо не могат да живеят заедно?

Морското свинче е пухкав гризач от рода Cavia и произхожда от Южна Америка, където е отглеждан заради плътта си.

Хамстерът принадлежи на семейство Cricetidae и е разпространен по цял свят. От всички 550 вида само 5 са опитомени и са домашни любимци.

Двата вида животни се хранят с листа, плодове, зеленчуци и корени. Дотук са приликите между двете животни.

Хамстерът обаче предпочита семената и прави запаси, докато морското свинче трябва да получава постоянно храната си. Освен това постоянно трябва да получава и витамин С, защото не може да го съхранява. От своя страна хамстерът има скули, където пази и пренася храната си.

Морското свинче е много по-голямо животно от хамстера. То е между 20 и 22. 5 сантиметра и тежи от 700 грама до 1200 грама. Живее от 4 до 7 години.

хамстер и морско свинче заедно

Хамстерът е много по-малък. Най-дребният вид тежи само 5 грама, но размерът варира значително според вида, като капибарата е най-голяма.

Разликите в темперамента на хамстера и морското свинче са най-значителни. Морското свинче е много приятелски настроено животно, то обича да живее в група. То може да изпадне в депресия, ако бъде изолирано. Добре е да се отглежда в малка група, за да се чувства заобиколено от себеподобни.

Хамстерът има точно обратен темперамент. Той е саможивец и трудно може да се издържи със съквартирант. Той е много активно животно, което през нощта ловува, играе, за да изразходва енергията си. Не обича да бъде гален и може да стане агресивен, ако се направи опит за доближаване до него, защото се чувства застрашен. През зимата това животно зимува - става мудно, не се храни, не играе.

Поради тези значителни разлики в предпочитанията и начина на живот събирането на хамстера и морското свинче в една клетка не бива да се допуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest