Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Може ли да се дресира морско свинче?

Може ли да се дресира морско свинче?

може ли да се дресира морско свинче

Повечето стопани на домашни любимци, които искат да прекарват повече време в компанията на своите питомци, имат желание и да ги дресират, за да разнообразят начините за забавление както на приятелите си от животинското царство, така и на себе си.

Дресурата на повечето популярни домашни животни е лесна и доста успешна, но не така стои въпросът с морските свинчета. Може ли да се дресира морско свинче?

Тези симпатични гризачи се дресират трудно и на практика дресура в смисъла, който си представяме при кучетата, е невъзможна. Все пак опитомяването му в някаква степен може да се постигне с всекидневни усилия. Всички опити в тази посока обаче трябва да преминават под формата на игра, защото гризачът не разбира смисъла на обучение чрез команди, както става при кучетата.

Играта с топка, въртенето на колело са любими игри на пухкавото симпатично животинче, с които то трябва да разполага. Саморъчно направена от стопанина люлка също ще бъде добре посрещната от морското свинче. При топло и приятно време, то може да бъде изведено на разходка в двора, за да порови в земята, те обожават това занимание.

дресировка на морско свинче

За целта е нужно всеки ден малкият пухкав любимец да бъде взиман на ръце от стопанина си, който да го храни от дланта си, да си играе с него и да подражава на характерните звуци, които издава гризачът.

Те са хриптене и свиркане, макар че морските свинчета издават различни звуци през повечето време. Те биват тихи или по-силни, до пронизителни. Ако се разпознава по тях настроението на домашния любимец, сприятеляването с морското свинче ще бъде по-лесно.

Първите неща, които стопанинът трябва да научи, е смисълът на звуците, издавани от неговия питомец. Свиркането е сигнал, че собственикът трябва да донесе сено.

Скърцането със зъби означава желание за разходка в по-широко пространство от клетката. Най-приятно за ухото е тихото чуруликане, издавано от малкото пухкаво зверче, с което то сигнализира, че е сито, доволно и спокойно.

Внимателното отношение при всеки опит за близост и установяване на някакви навици в отношенията, без резки движения, подобни на дресура, е задължително. Морското свинче е плашлива животинка и ако бъде стреснато, може да хапе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest