miau.bg»Статии»Коне»Здраве на Коня»Защо здравето на зъбите е важно за конете?

Защо здравето на зъбите е важно за конете?

кон със здрави зъби

Нормалното дъвчене при коня се извършва от бузите, където са разположени 3 предкътника и 3 молара във всяка четвърт на устата. Дъвкателните повърхности на тези бузни зъби са плътно притиснати една към друга и функционират като единна част. Наличието на каквото и да е пространство между зъбите се приема като необичайно и се нарича диастема, когато е голямо. След като диастемата е налична, това пречи на правилното преработване на храната.

Бактериите се размножават в разлагащата се непреработена храна и причиняват гингвинит, разрушават парадонталния лигамент, който закрепва зъбите към челюстта. Полученото заболяване, известно като пародонтит причинява силна болка, особено когато конят дъвчи силаж или сено с дълги влакна.

Диастемата е 2 вида - клапа и отворена. Видът клапа е по-вероятно да улови храна в големи количества и да доведе до пародонтит.

Развитието при първичните диастеми се получава, когато зъбите на коня не са плътно притиснати един към друг. Твърде раздалечените зъби се получават при млади коне - между 3. 5 и 6 години.

Състоянието може да се опише и като вторично, когато допълнителен зъб расте и нарушава стегнатият модел на съществуващите зъби. Понякога свръхрастежът на някой зъб също причинява празнина и се получава това нежелано състояние.

Старите животни могат да развият сенилна диастема, тъй като зъбите им стават по-тесни в корените.

здраве на зъбите на коня

Как се познава диастемата?

Най-често срещаният признак е когато конят изпуска топки от полусдъвкана храна, докато яде. Може да настъпи загуба на тегло, ако заболяването на венците и пародонтозата са свързани и това разстройство на зъбите е налице известно време. Халитоза също може да се наблюдава, както и промени в поведението на коня. При езда той силно клати глава.

Диастемата при коня се диагностицира само с обстоен преглед на устната кухина като се използват фарове и стоматологично огледало или орален ендоскоп. Нужно е конят да бъде упоен, защото ще изпитва дискомфорт и най-вероятно ще реагира. Седирането също позволява да се огледа добре задната част на устата, между долните зъби на бузите, които са закрити от езика.

Колкото по-рано бъде диагностицирана и лекувана диастемата, толкова по-успешно и бързо ще се завърши лечението. Прогнозата може да бъде добра при младите коне с добра ъглова форма на зъбите.

При тежките случаи при възрастните коне прогнозата не е толкова положителна. Може да се развие остеомиелит, който е много болезнен и се налага евтаназия на животното.

Най-ефективният начин за намаляване на риска са редовните профилактични прегледи, които трябва да се правят най-малко веднъж годишно, след навършване на 3-годишна възраст на коня.

А в тази статия може да видите и 10 златни правила за хранене на коня:

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest