miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Забранени храни за игуани

Забранени храни за игуани

Забранени храни за игуани

Домашните любимци се превръщат в неизменна част от нашия живот, затова е важно да изберем такова животно, което в най-голяма степен се доближава до нашия темперамент. Все по-популярен избор за домашен любимец стават екзотичните животни – влечуги, насекоми и птици. Те са подходящи за хора с авантюристичен характер, които се стремят да пренесат приключенския дух в дома си.

Игуаната е типичен пример за изключително екзотично и привлекателно животно. Най-забележителната му черта несъмнено е цвета и неговата окраска, която е впечатляваща, независимо от преобладаващите нюанси. Макар да има сравнително страховит вид, игуана всъщност е миролюбиво влечуго, което е изцяло подходящо за отглеждане на игуана в домашни условия и може да се окаже страхотен спътник.

За да отгледате това животно правилно, то не съществуват особено по-различни условия, отколкото при всички останали животни. Най-същественото условие обаче е пълноценното хранене на игуаната.

Какви храни са забранени за игуаните?

- Цитрусови плодове.

Цитрусовите плодове е желателно да бъдат избягвани за консумация от игуаните. Причината е, че те имат прекалено кисел вкус, който оказва вредно влияние върху храносмилателната система на влечугите. Трябва да се елиминират всички портокали, лимони и киви, които също са опасни храни за игуаните.

- Месо и риба

Месото и рибата са абсолютно забранени продукти за хранене на тези домашни любимци. Не са позволени никакви изключения от правилото.

Ето още кои храни за вредни за игуаните:

Храни за игуани

- Лук;

- Чесън;

- Карфиол;

- Бобени растения – фасул, боб, леща;

- Цветни венчелистчета;

- Грах с шушулки;

- Лимонени плодове;

- Насекоми, ларви или червеи;

- Суха или люспеста храна;

- Млечни продукти и яйца.

Зърнените храни като кафяв ориз са позволени, но в умерено количество. Най-добрият вариант е да ограничите консумацията до веднъж седмично.

След като игуаните влязат в по-напреднала възраст, то целият им хранителен режим се съставлява единствено от тревопасни продукти. Тук влизат зеленчуци, листни зеленчуци и плодове. Всякакви други храни по време на тази възраст са строго забранени.

Търсите ли екзотичен домашен любимец? Разгледайте тези обяви и цени за влечуги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest