Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Защо папагалът крещи?

Защо папагалът крещи?

Защо папагалът крещи?

Един от най-популярните и желани домашни любимци несъмнено е папагалът. Този малък крилат любимец може лесно да се превърне в най-любимата ви компания. Енергични, интелигентни и изключително активни, папагалите са страхотен избор за домашен любимец, който същевременно не изисква неимоверни грижи.

Енергията и любопитството на тези животинки са нестихващи. Папагалите обичат да водят активен начин на живот и са известни със своята развита емоционалност.

Подобно на хората, крилатите създания се оказват изключително чувствителни на промени. Особено когато папагалите се почувстват привързани към вас, те усещат вашата липса и я изживяват доста дълго. Един от поведенческите признаци за недоволство или проблем на папагала е крясъкът.

Ето как можете да тълкува крещенето на вашия папагал и начините да се справите с него:

Папагалите издават непрекъснато звуци, които най-често са свирене, пеене или други мелодии. Това е доброволен акт, който подсказва, че животните се чувстват добре и заредени с енергия.

Когато папагалът крещи, това може да е акт на негативно поведение, зад което могат да стоят различни причини.

- Скука.

Като енергични и активни животни, папагалите обичат вниманието и игрите. Развитата чувствителност на животинките ги кара да търсят своя стопанин. Те използват крещенето, за да подскажат, че не се чувстват добре и имат нужда от нещо, с което да се занимават.

В случая отделете нужното внимание на своя любимец и му дайте нова играчка, която да опознае.

Папагал
Снимка: AshrafChemban/pixabay.com

- Тъга.

Папагалите се привързват доста силно към своите стопани. Те свикват с тяхното присъствие и го търсят непрекъснато. Когато обаче ги оставите сами, то най-вероятно това ще причини тъга на папагала. Папагалите са склонни да достигат състояние на депресия, което изразяват чрез крещене.

За да се справите с този проблем, то бъдете прекарвайте точно определено време през деня със своя папагал и му изградете рутина, с която той да свикне. Така той ще ви търси само в дадена част от деня, а в останалото време ще бъде спокоен.

- Липса на недоверие и агресия.

Папагалите са много интелигентни животни, които разбират всичко около тях и усещат всяка промяна. Папагалите крещят, защото техният интелект им пречи да се доверят веднага на непознат човек или животно, затова могат да станат агресивни. Те започват да крещят, защото инстинктивно се чувстват незащитени.

Най-доброто решение е да социализирате своя папагал още от началото и да му вземете друг папагал, с който да съжителстват. Това ще го накара да се предразположи и да се чувства в сигурност, имайки компания. Разгледайте тези обяви за папагали, за да изберете подходящ другар на любимеца си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest