miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»С какво да храним рибките плата?

С какво да храним рибките плата?

С какво да храним рибките плата?
Снимка: Aqe/pixabay.com

Рибките плата принадлежат към живородките и се смятат за лесни за отглеждане аквариумни рибки. Те обитават най-вече горната част на аквариума, чувстват се добре в залесен съд и са сред мирните обитатели на съда.

Добра новина за начинаещите акваристи е, че тези пъстри и красиви рибки, не са претенциозни към храната и се препоръчват за начало на всеки воден резервоар.

Рибки плата се водят всеядни, тъй като се хранят както с растителна храна, така и с жива храна или такава, която е богата на белтъчини. Такъв тип хранене се нарича смесен и дава много възможности на аквариста да осигури подходяща поддръжка на своите водни питомци. Този факт не бива да прави собственика на аквариума лежерен по отношение на изхранването, защото качеството на храната не подлежи на компромис. Висококачествената храна е гаранция за доброто здраве на тропическите обитатели на съда и за тяхното ярко и красиво оцветяване.

Колко често да храним платите?

По отношение на честота на хранене на платите, те се подчиняват на общото правило-възрастните рибки се хранят 2 пъти на ден, малките ядат същата храна, но надробена на съвсем малки частички, като прах.

Големината на порционите при тези домашни любимци се определя трудно. Правилото отново важи да всички тропически красавици - за деня тя трябва да бъде не повече от 3 процента от собственото им тегло. Трудно е да се определи тази стойност, затова се дава толкова храна, колкото рибките могат да изядат за 5-6 минути. Неизядената храна се утаява на дъното, загнива и замърсява водата.

Това е не само неприемливо, но и опасно за здравето на рибките. Прехранването е проблем, защото затлъстялата рибка е податлива на различни заболявания при платите, които в повечето случаи водят до смърт.

Аквариум с рибки

Като съдържание храната на платите позволява значително разнообразие.

Живата храна е първата съставка на менюто. Тя включва изсушени дафнии (водни бълхи), циклопси, тубифекс(блатни червейчета), ларви на комари. С такава храна аквариумните рибки са свикнали в естествената си среда и тя е необходима и за храненето им в аквариума.

Растителната част от диетата им може да се състои от изсушена гранулирана растителна храна за възрастните и на люспи за малките. Може стопанинът да им дава също сварен спанак или други залени растения. Обикновено платите не закачат растителността, посадена в аквариума, но не е изключено понякога да опитват и от нея, те са също и растителноядни.

Дали храната за рибките плати ще бъде на таблетки, които се лепят от вътрешната страна на стъклото, или се пускат и се разтварят във водата, е решение на аквариста. Важното е храната за рибките да бъде балансирана и разнообразна и да се спазват стриктно дозите, а времето на хранене да бъде постоянна величина.

Прочетете още за менюто на платите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest