Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Дистихиаза при кучетата

Дистихиаза при кучетата

Дистихиаза при кучетата

Патологиите на очите при кучетата са разнообразни, като някои от тях не представляват сериозен проблем. Такъв е конюнктивитът. Има обаче и такива, които не се поддават на обикновена лекарствена терапия и са сериозно предизвикателство. Такава патология е дистихиазата при кучето.

Това нарушение представлява нарушение в растежа на миглите. Малките реснички растат или от вътрешната страна на външния ръб на клепачите, или отвън, но много близо до очната ябълка. Тази патология може да бъде намерена както на горния, така и на долния клепач.

Причината според някои ветеринари и развъдчици е наследствена - наблюдава се при кокер шпаньол, голдън ретривър, боксер, териер, мопс, пекинез и други, които най-често са изложени на риск от тази аномалия.

Най-често допълнителни мигли се появяват в близост до слъзните канали, но понякога патологията е особено неприятна. При кучетата обикновено няма мигли на долния клепач, но дистихиазата не се съобразява с този факт. Опасното при нея е, че фоликулите на космите се явяват там, където принципно не трябва да ги има. Порасналите косми се насочват към роговицата и се оказват сериозен дразнител за нея, като могат да я възпалят и увредят до степен ослепяване.

Собствениците на кучета е нужно внимателно да разгледат очите на своите питомци и ако забележат подобна аномалия, да я покажат на ветеринарния лекар.

Симптомите на дистихиазата може да варират в различни граници. Ако космите са къси и меки може на практика да не се появят никакви симптоми, в други случаи сериозно дразнят окото.

Лечение на дистихиаза

Поради непрестанното дразнене и болка кучето непрекъснато търка окото си, което обилно сълзи. Може да се появят белезникави петна и покълване на кръвоносните съдове през повърхността на роговицата.

Лечението на дистихиаза е само оперативно. Целта е да се премахнат фоликулите, поникнали на места, където не трябва да ги има. Това е сериозна операция, която трябва да се извърши от опитен офталмолог под обща анестезия. Тази операция в много случаи е наложителна, за да се спаси зрението на кучето и да възстанови качеството на живота му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest