Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Ядат ли котките по-малко, когато остареят?

Ядат ли котките по-малко, когато остареят?

Ядат ли котките по-малко, когато остареят

Метаболизмът на възрастните котки се забавя, те прекарват повече време в затворено пространство и са по-малко активни. Имат и по-високо тегло. По същия начин, когато застаряващите котки станат на пределна възраст, те намаляват апетита си, боледуват повече и това се отразява на общото им здраве.

Възрастната котка при хранене се нуждае от 280 до 360 калории дневно. Някои възрастни котки изискват повече котешка храна от други и това може да изненада стопаните. Нужна е обаче висококачествена вкусна храна, с внимателна комбинация на хранителни вещества и лесно смилаеми протеини.

Добрата котешка диета е важна част от грижата за стара котка. Тя дава висококачествени протеини, балансирано количество липиди и въглехидрати за енергия. Те помагат на имунната система на писаната да остарява грациозно.

По природа котките са ловци. Те изяждат това, което успеят да уловят за деня. Съвременните мъркащи домашни любимци обаче живеят на закрито, имат лесен достъп до храна по всяко време. Като се има предвид, че водят заседнал начин на живот в домовете на хората, малки са на размер и ядат високо калорична храна, не е чудно да бързо наддават и много от тях затлъстяват.

Затова в храната на възрастна котка е важно да има по-малко калории. По-меките и по-малки парчета ще помогнат на възрастната котка да получи най-много хранителни вещества, особено ако има чувствителност на зъбите и загуба на някои от тях.

По-високото съдържание на месо ще подобри аромата и вкуса на храната и ще я направи по-примамлива за ядене.

Кои котки са възрастни?

Стара котка

Според някои специалисти възрасти са котките на 11 години. Това обаче е само на теория, много от тях се хранят добре, играят и изглеждат напълно здрави на тази възраст.

Остаряването на котката се вижда по козината - тя става по-дълга и по-малко лъскава от преди. Затова спират да облизват козината си толкова често. Макар да са по-бавни от кучетата, при тях също се забелязва промяна в движението, стават по-сковани, не спринтират, не скачат.

Възрастните котки започват да спят повече с напредване на възрастта. Те вече не се нуждаят от толкова често хранене и прекарват повече време в сън. Малките, приятни и лесни за смилане ястия са подходящи за хранене на възрастна кота.

Вижте още: Колко живеят котките

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest