miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Пателарна луксация при кучета

Пателарна луксация при кучета

Пателарна луксация при кучета
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Нашите четириноги лаещи домашни питомци носят много радост на малки и големи, но болестите, от които страдат, създават сериозни затруднения в отглеждането им. Не са малко болестите, които мъчат кучетата, но тези на двигателната система се характеризират с това, че засягат всякакви породи и са най-често наследствени, което значи нелечими. За тях се изисква наблюдение, за да бъдат уловени в начален етап, което да улесни поддръжката на животното в задоволително състояние и отлагането на тежки решения.

Ена от тези болести е луксацията на пателата при кучето, която е сред много разпространените ставни заболявания. Какво представлява пателарната луксация и какво е нужно да се направи за справяне с проблема?

Капачката на коляното на кучето се нарича още патела. Тази капачка действа като опора при нормалното опъване на колянната става, когато животното се движи. Тя се плъзга нагоре и надолу в канал, който образува предната част на колянната става. Понякога пателата се измества от този канал. Това е луксацията.

Кучето изпитва болка при движение и започва да куца. Може да развие остеоартрит.

Как се познава пателарната луксация? Характерно е, че страдат най-вече кучета от малки породи, понякога и котки. Възрастта, на която се проявява болестта е различна. Повечето кучета показват признаци на заболяването още в ранна възраст, но и при зрели животни се забелязва проблем с пателата.

Куче

По-вероятно е да бъдат засегнати животни с извити дъговидно задни крака. Често се наблюдава как подскачат няколко пъти преди да си върнат нормалното движение. Някои куцат продължително, а други ходят схванато и неестествено.

Причината за поява на пателарна луксация се корени в гените. Животните се раждат с нормални колене, но започват да развиват аномалията в хода на живота си.

Диагностицирането обикновено става при профилактични прегледи, но след диагнозата е добре да се произнесе ортопед. Третирането винаги се води от специалист.

Нехирургичното лечение е първата възможност за противодействие на болестта. Хирургични интервенции се правят, за да се предотврати тежка деформация на крайниците.

Чрез строго регулиране на телесното тегло, физиотерапия, лекарствени средства и упражнения може да се овладее и забави процеса.

След хирургична интервенция обикновено кучето си възвръща нормалното движение, но този метод се използва само при по-тежко засягане, защото възстановяването е около 6 седмици и е трудно за животното

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest