Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Дребни породи пастирски кучета

Дребни породи пастирски кучета

Дребни породи пастирски кучета
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Пастирските кучета са едни от най-старите породи, редом с ловните. Първоначално са работни животни, фокусирани върху добитъка за паша. Става въпрос за високо интелигентни животни, които улавят всяко движение на стопанина и имат съвършен поглед над движенията на стадото. Те са и отлични пазачи срещу хищниците.

Изключително интелигентните животни са винаги нащрек, имат склонност към защитнически функции, но всички се нуждаят от много добра ранна социализация.

Лоялността им към собственика е естествена тяхна черта, а оставени без работа някои от тях развиват деструктивно поведение. Други обаче са се адаптирали отлично към живота на домашни любимци и компаньони и се вписват отлично в семейната среда.

Някои от тях са едри, други принадлежат към средните по размер животни, но най-интересни изглеждат дребните пастири, защото съчетават скромния си размер с изисквания за силно животно.

Дребните породи пастирски кучета са доста специализирани, тъй като трябва да работят с различен тип животни. Ето как се справят с тази задача.

Уелско корги кардиган

Това е много известна порода дребни овчарски кучета, благодарение на това, че английската кралица ги отглежда от десетилетия. Старата порода корги кардиган е била сред кучетата на старите келти и тогава тези симпатични домашни любимци са били работещи овчарски кучета. Поради дребния си ръст и компактното си тяло, те успявали да се промушват под кравите и да ги напътстват като ги пощипвали по краката.

Корги кардиган

Днес са чувствителни, любознателни и активни домашни любимци, които искат непрекъснато да комуникират със стопаните си, не понасят викове и играят с децата в семейството с удоволствие.

Тук трябва да се включи и уелското корги пембрук, също отглеждано за пастир на овце, коне и говеда, а днес домашен любимец, тъй като се справя добре в апартамент.

Миниатюрна американска овчарка

Американската мини овчарка е добродушно куче, което много прилича на австралийската овчарка, но в мини размер. Тежи от 20 до 40 килограма и носи много енергия в малкото си тяло.

Тези кученца са много оживени, ентусиазирани и интелигентни и мат силен инстинкт на пастири, с който собствениците трябва да се съобразят при отглеждане като домашни любимци, особено ако имат малки деца. Много са отдадени на семейството и са чудесни спътници.

Шетландска овчарка

Кучето, наричано нежно Шелти, е по-малкият вариант на шотландските овчарски кучета. Днес то процъфтява в приятелска среда като домашни любимци. Пазят все още силните си пастирски инстинкти и лаят силно срещу всичко, което се движи.

Пуми

Пуми

Пумито е пъргаво и дребно овчарско куче от Унгария. То е уверено, безстрашно и със силна свободна воля. Къдравата му козина се поддържа лесно, кучето е непретенциозно, в същото време се учи лесно и става страхотен лоялен пазач, тъй като му е заложено да пази стадата.

Вижте и други породи овчарски кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest