Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Морските свинчета ядат ли моркови?

Морските свинчета ядат ли моркови?

Морските свинчета ядат ли моркови?

Морските свинчета са малки пухкави гризачи, които се оказват едни от най-предпочитаните домашни любимци за семейства. Това е напълно обяснимо предвид техния миролюбив характер и сладък външен вид.

Морските свинчета не са особено взискателни откъм специфични грижи, но е добре да се направи проучване за това каква среда на живот предпочитат, както и какви видове храни са препоръчителни за тяхното оптимално развитие.

Тези пухкави животинки се хранят доста изобилно, като дори се оказват изключително добре настроени към плодове и зеленчуци. Доста често е засяган казусът какви зеленчуци са полезни за морското свинче и дали то може да яде моркови. Истината е, че морковите влизат в списъка с едни от най-полезните храни за морски свинчета.

Морските свинчета обичат да се хранят с моркови, като за тях е полезно да консумират и корените, и зелените върхове на тези зеленчуци. Морковите имат в състава си ценни витамини и минерали, които са изключително благоприятни за здравето на морското свинче. Ето кои са те и какви ползи носят за вашия пухкав приятел:

Морски свинчета

- Витамин C – закрепва имунната система, както и спомага за поддържането на отлично зрение;

- Витамин A – подпомага имунната система и здравето на морското свинче, както и действа благоприятно върху зрителските способности;

- Витамин K;

- Калций;

- Калий – предотвратява образуването на камъни в пикочния мехур на морските свинчета, както и спомага за задържането на течности в организма;

- Фосфор;

- Антиоксиданти – лутеин, ликопен, полиацетилен, алфа-каторин и антоцианин;

- Фибри – разтворимите от тях подпомагат нормалното храносмилане и се грижат за оптималното състояние на чревната флора, а неразтворимите поддържат нормалните нива на глюкоза в тялото и също ускоряват храносмилателните процеси.

Освен тези ценни вещества, морковите са съставени от 88% вода, което означава, че спомагат за хидратацията на морските свинчета. Важно е обаче морковите да бъдат свежи, както и да бъдат добре измити преди консумация. Това се отнася и за останалите зеленчуци и плодове, които давате на вашите домашни любимци.

Не е препоръчително да прекалявате с храненето на морското свинче с моркови, тъй като имат високи нива на захар и това може да увеличи риска от развитието на диабет при морските свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest