Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Защо умират зайците?

Защо умират зайците?

Защо умират зайците?
Снимка: Leo_65/pixabay.com

Убедени сме, че ако отглеждате зайче за домашен любимец, вие ще полагате всички усилия като негов стопанин за здравето му. Не само че ще му се радвате, но и ще му осигурявате необходимата заешка храна и вода, както и ще му поставяте необходимите за опазване на здравето му ваксинации и реваксинации.

Когато сте решили обаче да отглеждате много зайци, то ще чуете от фермерите, които вече са се сблъскали с този проблем, че отглеждането на тези дългоуши животинки не е никак лесно. Те често боледуват и често умират. В следните редове ще се опитаме да отговорим именно на въпроса защо умират зайците и как можем да ги предпазим от подобна участ.

За смъртта на зайците има много фактори, но като оставим настрана недохранване или липса на вода, както и естествената смърт вследствие на старост, то причините за умирането им сочат към редица инфекциозни и неинфекциозни заболявания.

Характерните болести при зайците са треска (VGBK), чума ( миксоматоза), кокцидиоза, пастерелоза, метеоризъм, стоматит, цистицеркоза, листериоза и туларемия.

Най-често срещаната болест при зайците е треската, при която те умират само ден след заразяването. Не съществува никакво лечение при треска по зайците, но има ваксина, която се прилага, когато заекът е навършил година и половина, като за да действа е необходима реваксинация на всяка половин година.

Чумата по зайците също няма лечение, но и за нея съществува ваксина. Приложението ѝ е задължително, защото заболяването при зайците първоначално протича безсимптомно, а това е време, през което те заразяват и останалите зайци.

Кокцидиозата се причинява от замърсена вода и храна, като първите симптоми са загуба на апетит при зайците. Лекува се чрез антибиотици.

Заек

Срещу пастерелозата се поставя ваксина на заека още от едномесечна възраст, като отново се препоръчва реваксинация на всяка половин година.

Зайците имат доста чувствителни черва и метеоризмът при тях е често срещан. Проявява се чрез загуба на апетит и подуване и единственият начин да предпазите животното е като следите стриктно с какво се храни.

Стоматитът води до загуба на тегло, набъбване на езика, почервеняване в устната кухина и смърт. При съмнения веднага се свържете с ветеринаря си.

За съжаление срещу цистицеркоза няма никакъв лек, защото инфекцията може да бъде доказана едва след аутопсията на заека. Ваксина също не съществува срещу това заболяване.

Листериозата и туларемията се пренасят от насекомите и гризачите и срещу тези заболявания също няма ваксина, а могат да бъдат доказани като такива едва след смъртта на зайците. Труповете им задължително трябва да бъдат изгорени.

В заключение ще ви напомним, че редовната ваксинация и реваксинация на зайците е задължителна. Хранете ги само с качествена храна, давайте им достатъчно вода и ги снабдявайте с необходимите витамини. Следете за общото им здравословно състояние и в случай, че нещо ви притеснява, незабавно се свържете с ветеринаря си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest