miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Защо се бият зайците?

Защо се бият зайците?

защо се бият зайците
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Зайците са известни със своя пухкав и нежен външен вид, с който печелят сърцата на хората. Освен с прекрасната си визия, зайците са изключително любвеобилни, енергични и добронамерени. Те обичат да се социализират и винаги търсят близостта на своя стопанин.

Грижите за зайчетата включват стандартните изисквания като уютен дом, балансирана храна, вода, както и необходимото внимание. Стопаните на тези животинки трябва да бъдат наблюдателни, тъй като зайците се отличават с много развита чувствителност и жестикулация. Тези домашни любимци често показват своите нужди чрез езика на тялото, като жестовете им са инструмент за предаване на различни послания.

Ако гледате повече зайчета, то тогава става още по-сложна задача да разтълкувате тяхното поведение. Характерен белег при такова съжителство е, че те често влизат във физически дуел помежду си. Ето какви могат да бъдат причините за бой между зайците:

Промени в околната среда

Като много чувствителни животни, зайците реагират на всяка една промяна в околната среда. За тях може да се окаже изключително стресиращо, ако смените тяхната клетка, промените тяхното местоположение, тръгнете на пътуване с тях или пък промените някой от техните навици като игра или хранене. Така зайците стават агресивни и е напълно възможно да влязат във физически сблъсък помежду си.

Физиологични промени

причини за бой между зайците

Това е друга причина за физическо напрежение между вашите зайци. Тук играят роля ключови фактори като пол, възраст, настъпване на полова зрялост или боледуване. През такива етапи зайците изменят своето поведение и са по-податливи на стрес, тревожност или раздразнение.

Невъзможна връзка

Зайците са едни от най-социалните животни, за които дори се препоръчва да съжителстват с поне още един заек. Въпреки това понякога връзка между два заека се оказва невъзможна. Двете животни не могат да се приемат, поради което тяхната социализация е възпрепятствана.

Вместо това, двата заека влизат често в конфронтация и физически сблъсък, което ще продължи, докато не бъдат разделени. В този случай се изчаква известно време и ако неприемането продължи, то тогава двете животни не трябва да съжителстват заедно.

А в тези статии може да видите повече информация относно:

- Защо хапят зайците;

- Какво обичат да ядат зайците;

- Защо зайците тропат с крак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest