miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при дратхаар

Заболявания при дратхаар

Заболявания при дратхаар
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Дратхаар е порода немски ловни кучета. Тези животни са създаде основно за помощници на ловеца, което означава, че предназначението им е да водят активен начин на живот. Затова е нужно да са здрави, енергични и силни.

Може да се каже, че породата отговаря на изискванията, кучето живее средно 12-15 години, но въпреки всичко страда от редица генетични заболявания, наред с множеството травми, които търпи по време на ловните излети. Голямото физическо натоварване и битките с дивеча често причиняват на дратхаарите дислокации и сублукации. Грижите за здравето на породата дратхаар включват както задължителните за всяко домашно куче, така и допълнителни, нужни за ловците сред кучетата.

Редовните ваксинации, преглеждането на кучето след всеки лов за невидими на пръв поглед наранявания са особено важни. Редовно почистване на животното след лов, за да се отстранят всякакви замърсявания, които може да инфектират животното също за задължителни.

Има обаче генетично обусловени болести, характерни за дратхаар, които е добре да се знаят, за да се направи проверка преди закупуване на кученце за възможни наследствени болести. Такова заболяване е диабетът. Най-често засегнати са нестерилизираните женски дратхаари на възраст от 7 до 9 години.

Друга наследствена болест при дратхаар е меланом в устната кухина. Той изисква обикновено хирургическа намеса.

Мастоцитамът е тумор на мастоцитите, който се появява под формата на единични възли или струпвания в кожата, лигавиците или дихателните пътища и стомаха. Всички тези заболявания са също наследствени, както и костите проблеми, характерни за много породи.

Заболявания при дратхаар

Дратхаарът не прави изключение по отношение на типично наследствените заболявания. Дисплазията на тазобедрената става, волвулус, различните видове дерматити са често срещани при породата. Отделни групи са очните и ушните заболявания и инфекции. Прогресивна атрофия на ретината, кучешка катаракта, отит на средното ухо са все проблеми с наследствена обремененост. Към тях могат да се добавят различни сърдечни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и други.

Хигиената при отглеждане на дратхаар е едно от нещата, които могат да изиграят ролята на превенция срещу някои от тях. Редовното проследяване от специалист може да предотврати други, така че общото е внимание и наблюдение на домашния питомец, за да се реагира навреме при всеки кучешки здравен проблем.

Ако и вие си търсите такъв ловец, вижте обяви и цени за дратхаар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest