Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Защо морското свинче не иска да пие вода?

Защо морското свинче не иска да пие вода?

Защо морското свинче не иска да пие вода?

Ако морското свинче не яде, това е повод за притеснение. Ако не пие вода, това също е знак за стопанина, че нещо не е наред, защото водата е много важна за него.

Защо морското свинче не пие вода? Трябва ли обаче веднага да се търси ветеринарна помощ?

Отговорът на въпроса е по-обширен. Нужно е да се направи преглед на храната на морското свинче, която е давана на животното във времето, през което е престанало да търси вода. Ако в менюто му преобладават зеленчуци, съдържащи по-сериозни количества вода като краставиците и целината, или плодове, съдържащи доста вода и малко захари, то със сигурност си е набавило нужните му течности от храната и повод за притеснение няма.

Пелетите и сеното нямат нужните за морското свинче количества течности и затова е задължително да се оставя вода на животното, наред с плодовете и зеленчуците, защото предпочитанието за деня на домашния любимец може да е към по-сухата храна.

Какви са нуждите от вода на морското свинче?

Водата е от първостепенно значение за живота на гризача, тъй като поддържа жизнено важни органи като бъбреците и прави по-ефективен чревния транзит. Тя регулира и телесната температура, която при това животно е от 37 до 39 градуса. Без добра хидратация температурата се покачва и става опасна за живота на малкия питомец.

Необходимата вода за морското свинче е тази с ниско съдържание на варовик, което означава и на калций. Твърде високите дози калций създават проблем с уринирането. Минералната вода е добра идея като заместител на хлорираната чешмяна вода. Може да се пречисти и с филтър.

Морско свинче

Въпросът за ежедневното количество вода за морското свинче е най-важен в тази информация. Нужното количество е около 100 милилитра на килограм живо тегло. През лятото тази средна стойност може да се удвои. Трябва обаче да се държи сметка и за това, че животното приема течност и от храната.

За съхранение и подаване на водата на морското свинче трябва да има поилка, добре закрепена, за да не бъде съборена и обърната от гризача. В нея не се допуска да се сепва друга течност освен вода, защото морското свинче не се нуждае от друга напитка. Обратно, повечето напитки могат да бъдат фатални за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest