Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Какво ще стане, ако котката пие чай?

Какво ще стане, ако котката пие чай?

Какво ще стане, ако котката пие чай?

Чаят е любима напитка за хората, наред с кафето. Цели нации са превърнали пиенето на чай в церемония, дори в изкуство. Топлината от изпаренията на горещата напитка и ароматът на чая действат отпускащо на сетивата.

Често моментите на релакс са в компанията на една домашна мъркаща топчица - котката. Ако поради невнимание от страна на човека, котката пие чай, това винаги е повод за притеснение дали вкусната за нас напитка няма да е пагубна за домашния любимец.

Опасен ли е чаят за котката?

Много популярни и консумирани видове чай съдържат кофеин. Такива са черния, зеленият чай и други. За нашите домашни любимци- писаните той е токсичен. Дори малките количества чай са опасни за котката. Специалистите са изчислили, че ако котка с тегло 3-4 килограма изпие около 80 милиграма кофеин, тя ще развие токсичност. 10 милиграма на килограм тегло са опасни.

Чашата черен чай съдържа около 50 милиграма кофеин. Котето ни може да покаже признаци на отравяне обаче дори след няколко глътки, защото тези животни са с различно тегло и здравен статус.

Как да различим симптомите при токсичност?

Те се изразяват във възбудимост, задъхване, повишена честота на сърцето, хиперактивно поведение, повръщане при котката, а ако е погълнала повече чай и тремор. Тези състояния се появяват от 30 минути до 6-12 часа след консумация на чай.

Какво да кажем за билковите чайове, в които няма кофеин?

Чаят може да е опасен за котките

Тази опция е далече по-благоприятна. Някои билки даже са полезни за котката. Това са кочата билка, позната повече като котешка мента, лайка, валериана и други.

Ако ще се приготви чай специално за котката, вниманието е нужно да бъде изострено. Консултацията с ветеринар е задължителна. Количеството билки също трябва силно да се редуцира, както и да се дава напитката охладена до стайната температура. Ако пък любопитният домашен питомец е опитал от чашата билков чай на стопанина, това не е причина за тревога.

Категоричен отговор на въпроса добре ли е котка да пие чай, няма и затова придържането към водата за утоляване на жаждата е най-доброто решение. А при положение, че котката използва разсейването на стопанина и отпие от чашата чай с кофеин, най-добре да се потърси веднага ветеринар.

Вижте още токсични растения за котките и опасни храни за писаните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest