Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Съвети при хранене на папагал Александър

Съвети при хранене на папагал Александър

Съвети при хранене на папагал Александър
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Когато стане дума за интересен и любящ домашен любимец, то няма как да не се спомене за папагала. Той е изключително енергичен, любознателен и социален. Освен това, папагалът е много любвеобилен. Той бързо се привързва към своя собственик и когато това стане, папагалът не обича да остава сам. Винаги търси неговата компания и се радва на неговото присъствие.

Съществуват различни видове папагали, всеки от които се отличава със своите особености. Един от най-известните се оказва видът Александър. Освен красивия му външен вид, този папагал се оказва изключително предпочитан, заради дългия си живот и интелигентна натура. Той може да научи голям набор от думи през своето развитие, заради развитата си способност за имитация.

Подходящата храна за папагал Александър е фабрично приготвена. Тя трябва да съдържа компоненти, с които птицата обикновено се храни в своя хабитат. Най-оптималният вариант е да осигурявате храна, която е смесица между плодове, зеленчуци, семена и пелети. Освен това, е препоръчително да се добавя и малко месо към менюто, тъй като папагалите имат нужда от протеин.

Какви храни да избягвате?

За правилното развитие на тези животни е силно препоръчително да се избягват опасни храни за папагалите като:

- Шоколад или други захарни изделия;

- Различен вид масла;

- Соли;

- Консерванти и продукти със съдържание на алкохол;

- Авокадо – то е токсично за тези птици, така че не давайте авокадо на папагала;

Папагал
Снимка: Kolbatinger/pixabay.com

Колко често да храните папагала Александър?

- Папагалът Александър се храни обикновено 2 пъти в деня – сутринта и вечерта. Специфичното при този вид птици е, че в началото на тяхното опитомяване, те отказват да се хранят. Те имат развита чувствителност и при смяна на дома изпитват голям стрес. Това е причината те да избягват да се хранят, като това може да продължи от няколко дни до над седмица. В случая всичко зависи от собственика, който трябва да установи връзка с папагала Александър и да спечели неговото доверие. Въпреки отказа на папагала, вие трябва да бъдете изключително настоятелни в храненето и да отделяте време, за да обърнете необходимото внимание на вашия папагал.

Ако и вие си търсите красива птица, вижте тези обяви за папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest