Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Основи на пчеларството - съвети за начинаещи

Основи на пчеларството - съвети за начинаещи

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
421
Основи на пчеларството - съвети за начинаещи

Когато става въпрос за отглеждане на медоносни пчели, има много противоречиви съвети. Една стара поговорка гласи, че ако зададете въпрос на 100 пчелари, ще получите 101 различни отговора. И така, как да отсеете информацията, за да намерите съветите и триковете за пчеларството, които ще работят най-добре за вас? Отговорът е внимателно проучване плюс малко опити и грешки. Ето няколко съвета за пчеларство, които бихме дали на всеки, който се интересува от отглеждане на пчели.

Преди да инвестирате в книга за пчеларство, купете си книга за биологията, еволюцията и поведението на пчелите. Колкото повече можете да научите за медоносните пчели, толкова по-добър пчелар ще станете. Пчелата е най-изучаваното насекомо в света, така че има много добри книги, от които да избирате. Като начало проверете как стоят нещата легално в региона, където искате да отглеждате пчели, какви се изискванията за регистрация на кошерите и има ли някакви ограничения. Отделете един сезон време, за да проследите какво цъфти в избрания от вас район. Когато избирате място за нов пчелин, потърсете такова с много слънчева светлина през целия ден (при горещ климат е необходима известна сянка) и има добра циркулация на въздуха и дренаж. Избирането на уединено място зад ограда или параван от дървета ще помогне за предотвратяване на вандализъм и конфликти с предпазливи съседи.

Работливите пчелички са склонни да увеличават периметъра си, когато излизат от колонията, така че избягвайте да поставяте кошера твърде близо до места, посещавани от деца, домашни любимци, пешеходци или трафик – и насочите входа далеч от тези зони – така пчелите ви няма да създават проблеми. Уверете се, че те имат достъп до близък естествен или изкуствен водоизточник, за да не се насочват към кранчето за течаща вода на съседа ви. Медоносните пчели използват големи количества вода, за да регулират температурата и нивата на влага в кошера през лятото.

Пчели

Зимата е подходящо време да поръчате пчелите и пчеларските принадлежности, за да можете да започнете през пролетта. Можете да закупите употребявано, ново оборудване или дори да го направите сами, но много експерти препоръчват на начинаещите да купят ново оборудване, тъй като употребяваните консумативи могат да носят болести по пчелите. Цените варират - очаквайте да похарчите около и над 500 лв за оборудване, инструменти и лекарства.

Можете да поръчате първия си пакет пчели, лишени от болести, чрез реномиран доставчик за около 100 лв — един пакет се равнява на близо 11 000 пчели. Имайте предвид, че медоносните пчели се предлагат в различни видове и хибридни щамове. За начинаещи се препоръчва популярната, продуктивна италианска раса или меката карниолска. Започнете с един кошер, докато не разберете каква е технологията, след което помислете за разширяване до два през втората година. С два кошера и съответно - две колонии, ще ви бъде по-лесно да сравнявате и да си правите изводи.

Колкото по-близо държите кошерите си, толкова по-добри грижи ще полагате за тях. Понякога е изкусително да вземете земя извън града, където можете да разпръснете кошерите както пожелаете. Това обаче означава допълнителното време за пътуване и няма да ви позволи да проверявате пчелите толкова често, колкото ако са ви наблизо.

Проверявайте кошерите на всеки 7-10 дни през пролетта и есента. Един здрав кошер може да направи маточници и да се рои за по-малко от две седмици. Това означава отваряне на кошера и преценка дали пчелите имат достатъчно място. Оглеждайте се за яйца, ларви, запушено пило, маточници и всякакви признаци на стрес или болести. Отделете по 30-45 минути на кошер. Усилията ви ще бъдат възнаградени със здрави и работливи медоносни пчели!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest