Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на норвежка горска котка

Характер и поведение на норвежка горска котка

Характер и поведение на норвежка горска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Норвежката горска котка е сравнително едро животно за вида си - мъжките достигат до 9 килограма, а женските до 5 килограма. Въпреки размерите си и суровия климат, в който се е появила, тази писана е много дружелюбна и приветлива.

Специалистите характеризират поведението на норвежката горска котка като открито и любезно, затова породата се смята за идеална котка за семейства с деца, тъй като норвежката им приятелка ще се разбира добре с тях. Тя е много добре настроена и към непознати.

Това красиво и пухкаво животно не е склонно към агресия и има много спокоен и приятен характер. Все пак трябва да не се забравя, че става въпрос за перфектен северен ловец, когато се настанява в семейство с други питомци, които са естествена ловна плячка за нея.

Заради произхода си, норвежката горска котка е страхотен катерач. За отрицателно време тя се качва по дърветата, но освен това притежава рядката способност с лекота да слиза от дървото надолу. Затова идеалното място за нея е къща с градина, където да може да се разхожда и да се катери по дърветата.

Благодарение на здравите си нокти, норвежката пухкавелка може не само да слиза самостоятелно от дървото, но и да се движи по него по спирала, обикаляйки го, подобно на катериците. Обича игрите навън и е добре да се осигури тази възможност от стопанина.

Подобно на повечето животни, норвежката горска котка много внимателно изследва околната среда, когато попадне на ново място и затова тя винаги забелязва дали нещата са на своето място.

Норвежка горска котка

Любими котешки играчки за тази порода са обвивки от бонбони, които шумолят, както и изкуствени мишки, върху които да упражнява ловните си умения. Въпреки своята енергичност обаче, не може да се очаква, че северните красавици ще се налудуват и ще заспят изтощени.

Тези животни водят много добре премерен начин на живот, което би изненадало стопанин с опит с други породи, демонстриращи прословутия котешки мързел.

Характерно за норвежките горски писани е, че много обичат да се галят, подобно на всички себеподобни, но и много драскат. Ако бъдат оставени дълго без внимание, ще покажат и другата страна на северния си характер, затова е добре да им се отделя време и внимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest