Грижи за бременни крави

Грижи за бременни крави

Бременността при кравите и юниците започва след заплождането им и продължава около 285 дни. Дали кравата е бременна се проверява чрез ректално изследване, биологични и химични методи.

Грижите на фермера относно разплождането на стадото му започват още преди момента на заплождане. Юниците трябва да бъдат заплодени навреме, а отговорността за това е на стопанина им. Добре избраният момент влияе благотворно върху живото тегло и състоянието на първото заплождане. Икономически изгодно е кравата да се заплоди между 60 - ти или 80-ти ден след отелването.

Тъй като процесът на създаване на потомство се съпътства с промени в работата на сърдечно-съдовата система, промени в хормоналните нива, са нужни по-специални грижи за бременното животно.

На първо място промени са нужни в храненето на кравата. Необходимо е да се увеличат протеините в храната, тъй като той заляга в 70 процента от тъканите на плода. Достатъчни нива на витамин А и витамин Д гарантират правилно развитие на плода.

Основата на фуража трябва да бъде сено от боб и силаж с високо качество. Сочната храна в диетата е от голяма полза. През лятото бременните крави се водят на паша.

Времето за ходене на бременните крави през студения сезон трябва да се намали, но не и да се прекрати. Застоят може да доведе до патологии на плода. За лошото време трябва да има зони за разходка, защитени от лошите климатични условия, където всяка крава се нуждае от 8 квадратни метра.

Обичайна практика е 2 месеца преди отелването кравите да се изсушават, за да се подготвят за отелването. Този период се нарича сухостоен и тогава те се извеждат от състава на групата и се отглеждат отделно. Сухостойните бременни крави се нуждаят от 2-3 часа разходка на ден.

Около две седмици преди отелването кравите се отвеждат в родилното помещение, където остават и 10 дни след раждането. Там се отглеждат в боксове, като се обръща особено внимание на храненето и постелята.

Грижи за бременни крави

При нормално отелване процесът трае 1-2 часа, а фермерът трябва да бъде готов да помогне на кравата и новороденото. Ако след указаното време кравата ви не е родила, трябва спешно да се намеси ветеринарен специалист. Като първа помощ след раждането трябва да се почисти носа и устата на телето, за да може да диша и да се отреже пъпната връв, ако не се е скъсала сама.

Малкото теленце се оставя до майката, за да го оближе. После се насърчава, за да започне да суче коластра. Кравата трябва да се наблюдава още 3-4 часа, за да изхвърли плацентата. Ако това не стане естествено, нужно е да се намеси специалист.

След раждането кравата е изтощена, податлива е на инфекции заради което трябва да остане под наблюдение и да се следи нейното здравословно състояние. Изпълнението на всички изисквания гарантира здраво и енергично потомство.

Ето още факти за кравите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest