miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»За или против – въженца и кокали от сурова кожа

За или против – въженца и кокали от сурова кожа

За или против – въженца и кокали от сурова кожа
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много кучета обичат кокали и въженца от сурова кожа, защото за тях е естествен инстинкт да дъвчат. Те са страхотни дълготрайни продукти за дъвчене, които поддържат кучетата заети дълго време, които също са вкусна закуска и дори помагат за почистване на зъбите, като поддържат добро кучешко дентално здраве. Освен това, тези продукти могат да помогнат Вашето куче да не дъвче обувки или да причинява различни щети вкъщи.

Краткият отговор за тяхната безопасност обаче е „зависи“. Безопасността на всяко кучешко лакомство от сурова кожа зависи от няколко фактора.

Кокалите (или друг вид играчка-лакомство) от пресована сурова кожа са предназначени за дълготрайно дъвчене. Процесът при тях е да се отчупват на малки меки парченца с течение на времето. Обикновено, рисковете са сравнително малки. Но ако кучето Ви отчупи голямо парче и се опита да го изяде, то може да се задави или да се стигне до животозастрашаваща ситуация, ако червата се запушат, тъй като такива продукти не се усвояват лесно.

За да се избегне такъв случай винаги изберете кокал от сурова кожа, който е достатъчно голям и плътен – поне два пъти по-голям от устата на Вашия любимец. Ако от кокала е останало само едно голямо парче, най-добре е да го вземете от кучето. Въпреки това, ако любимецът наистина не бърза с такъв вид продукти и отделя време да сдъвче кокала добре, тогава няма да има никакъв проблем.

При закупуване на такъв кокал или въже от сурова кожа за кучето, Вие трябва да изберете качествен продукт. Качественият кокал в бил почистен добре от химикалите, които се използват при производството.

Измивайте продуктите от сурова кожа добре с вода, преди да ги дадете на кучето – причината е, че те са били във фабрики и множество други места, свързани с тяхното производство. Това се прави от хигиенна гледна точка.

Куче

Имайте предвид, че тези продукти се замърсяват – ако те не са сдъвкани докрай в период от 7 дни максимум, ги премахнете.

За или против продуктите от сурова кожа?

Ако кучето е търпеливо, не избързва с това кучешко лакомство, и самото лакомство е поне 2 пъти по-голямо от устата му, тогава – за.

Ако кокалът е качествен, което означава, че е бил добре почистен от всички химикали – за.

Ако кучето е над 6-месечна възраст (от гледна точка на развитие на зъбите) – за.

Ако забележите, че кучето се опитва да погълне голямо парче от кокала или самият кокал е твърде малък, което води до опити да се погълне цялото лакомство – против.

Ако кокалът е некачествен или кучето е твърде малко (под 6-месечна възраст) - против.

Има различни видове лакомства, които са такъв тип. Изберете подходящия, посъветвайте се с ветеринар, наблюдавайте любимеца си добре – така ще бъдете спокойни, когато давате кокал на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest