Miau.bg»Статии»Живини»В световния ден на пчелите 20 май - вижте какво се случва с тях

В световния ден на пчелите 20 май - вижте какво се случва с тях

В световния ден на пчелите 20 май - вижте какво се случва с тях

От 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и след одобрението на ООН 20 май е обявен за Световен ден на пчелата. Датата съвпада с годишнината от рождението на основоположника на съвременното пчеларство, словенеца Антон Янша (1734-1773 г). И колкото и тъжно за звучи, можем само да се радваме, че той не е станал свидетел на това, което днес се случва с тях.

Макар да е факт, че хората са експлоатирали пчелите заради меда, който ни дават от хилядолетия (има данни, че пчели са били отглеждани още от преди около 9 000 години), те никога не са били толкова застрашени от изчезване, колкото са днес. Глобалното затопляне, използването на пестициди, както и съвсем умишленото изтребване на пчелите, безспорно най-полезните за нас насекоми, е човешко дело. Фактът, че сме обявили Световен ден на пчелата е лъч надежда за тяхното опазване.

Важността на пчелите за живота на планетата

Някога Айнщайн е казал, че ако пчелите изчезнат, то човечеството би могло да просъществува не повече от четири години. Доста силно изказване от негова страна, но и много точно, защото според доклад от Европейския парламент около 80 % от растителните видове и 84 % от европейската хранителна промишленост зависят от опрашването на тези работливи насекоми.

От тях зависят голяма част от най-здравословните за нас храни, защото чрез пренасянето на полени пчелите способстват размножаването на всякакви плодове и зеленчуци. Всъщност според гореспоменатия доклад от тяхната дейност ние извличаме икономически ползи, които се равняват на над 14 милиарда евро.

Погледнато в още по-мащабен аспект и излизайки извън пределите на собствения ни континент отново можем да достигнем до извода, че без пчелите съществуването на света би бил немислим. Те отговарят за съществуването на ¾ от земеделските култури, които са ни познати или за 80 % от опрашването на цялата растителност на планетата. Няма нито едно друго насекомо или друг метод, който да може да замести тяхната дейност.

На фона на всичко, казано дотук, измирането на пчелите е факт. За масовото им изчезване се говори от десетилетия не само в държавите от Европейския Съюз, но и в Англия, САЩ и редица държави от Близкия Изток. България не прави изключение. Популацията на пчелите стремглаво намалява.

Официализирането на Световен ден на пчелата е стъпка напред по отношение на опазването на пчелите. Вече има дори предприети мерки от Европарламента за защитата на медоносните пчели, като една от тях е да се спре изцяло използването на синтетични пестициди до края 2035 г.

Как да помогнем на пчелите

Световния ден на пчелите

Макар и да не сте се замисляли, можете и вие самите да помогнете на пчелите, и то без да е необходимо да се заемате с пчеларство, ако това не ви е по вкуса. Достатъчно е да засадите цъфтящи растения или дръвчета в градината си или да отглеждате саксийни растения на балкона си, за да се почувствате съпричастни в борбата срещу изчезването на пчелите.

Защото както споделя Юлиян Станчев, председател на плевенския пчеларски съюз С опрашването си пчелите са биологично важен и ценен ресурс с огромна екологична роля. Колкото по-голям е броят на пчелните посещения върху растителните видове, толкова по-плодородни и със силни качества са те.

Вижте още:

- Помогнете на пчелите в градината си така;

- Разгадаха тайнствения танц на пчелите;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest