miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Правилна грижа за козината на бишон фризе

Правилна грижа за козината на бишон фризе

Правилна грижа за козината на бишон фризе

Малката щастлива бяла топчица, каквато представлява кученцето от породата бишон фризе, се смята за луксозен и скъп домашен любимец заради забележителното си бяло палто. То изисква висока поддръжка, макар че шумът около естетиката им надминава реалните нужди и грижи за бишоните.

Козината на бишон фризе е облак от мек бял памук, който иска всекидневно разресване, защото има склонност към сплъстяване. Наборът от гребени и фурминатори за ресане е задължителен и трябва да включва както обикновен гребен с редки зъби, така и метална четка за добро изчеткване и сваляне на всички опадали косми, макар че за щастие козината на бишон фризе линее слабо и не пада сериозно.

Подстригването в груминг студио също е препоръчително и то всяка седмица. Става въпрос за дългата козина на главата, която влиза в очите на кученцето и предизвиква редица проблеми с очите. Сълзенето е признак, че козината около очите не се поддържа добре.

Белият пух, с които са обвити бишоните, расте прекалено бързо и този факт трябва да се вземе предвид при планиране на подстригването. Мека, гъста и много фина - така може да бъде определена космената покрива на породата. Тя може да достигне до 10 сантиметра дължина. Освен че придава на кучето много елегантен вид, козината е хипоалергенна и това прави бишон фризе подходяща порода за страдащи от алергии.

Като честота, третирането на козината на бишоните трябва да се прави 2 до 6 пъти в годината в специализирани центрове, където се прави прическа на кучето. Отделно миенето е занимание за всяка седмица, за да се поддържа добрата хигиена.Необходим е и набор от кучешки шампоани, както за мокро, така и за сухо къпане, тъй като къпането трябва да бъде с по-голяма честота, а през зимата гъстата козина съхне по-трудно.

Бишон фризе

Грижите за козината включват и храната на бишон фризе. Нужна е супер премиум клас храна за кучета с бяла козина, за да бъде винаги здраво и лъскаво палтенцето им, както и бяло, защото липсите в храната водят до поява на петна по козината на животното и те са натрапващ се индикатор за недобра грижа за бишон фризе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest