miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Правилна грижа за козината на бишон фризе

Правилна грижа за козината на бишон фризе

Правилна грижа за козината на бишон фризе
Ръкавица за разресване и събиране на косми-24%
Препоръчано за теб:
Ръкавица за разресване и събиране на косми
10.00 лв.
7.60 лв.
Виж ››

Малката щастлива бяла топчица, каквато представлява кученцето от породата бишон фризе, се смята за луксозен и скъп домашен любимец заради забележителното си бяло палто. То изисква висока поддръжка, макар че шумът около естетиката им надминава реалните нужди и грижи за бишоните.

Козината на бишон фризе е облак от мек бял памук, който иска всекидневно разресване, защото има склонност към сплъстяване. Наборът от гребени и фурминатори за ресане е задължителен и трябва да включва както обикновен гребен с редки зъби, така и метална четка за добро изчеткване и сваляне на всички опадали косми, макар че за щастие козината на бишон фризе линее слабо и не пада сериозно.

Подстригването в груминг студио също е препоръчително и то всяка седмица. Става въпрос за дългата козина на главата, която влиза в очите на кученцето и предизвиква редица проблеми с очите. Сълзенето е признак, че козината около очите не се поддържа добре.

Белият пух, с които са обвити бишоните, расте прекалено бързо и този факт трябва да се вземе предвид при планиране на подстригването. Мека, гъста и много фина - така може да бъде определена космената покрива на породата. Тя може да достигне до 10 сантиметра дължина. Освен че придава на кучето много елегантен вид, козината е хипоалергенна и това прави бишон фризе подходяща порода за страдащи от алергии.

Като честота, третирането на козината на бишоните трябва да се прави 2 до 6 пъти в годината в специализирани центрове, където се прави прическа на кучето. Отделно миенето е занимание за всяка седмица, за да се поддържа добрата хигиена.Необходим е и набор от кучешки шампоани, както за мокро, така и за сухо къпане, тъй като къпането трябва да бъде с по-голяма честота, а през зимата гъстата козина съхне по-трудно.

Бишон фризе

Грижите за козината включват и храната на бишон фризе. Нужна е супер премиум клас храна за кучета с бяла козина, за да бъде винаги здраво и лъскаво палтенцето им, както и бяло, защото липсите в храната водят до поява на петна по козината на животното и те са натрапващ се индикатор за недобра грижа за бишон фризе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest