Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Отровни храни за папагалите

Отровни храни за папагалите

Отровни храни за папагали

Споделянето на храната е една от най-забавните игри както за хората, така и за животните. Ако стопаните на папагалчета често се отдават на това забавление с пернатите си любимци, ще повлияят добре на емоционалното им здраве.

Отговорността за храната на папагала е изцяло на стопаните. Не всичко, което хората ядат, става и за пернатите им любимци. Някои от храните застрашават сериозно живота им.

Авокадо за папагала

Към забранените храни за папагали спада авокадото. В костилката и кожата му се съдържат вещества, причиняващи сърдечни проблеми. Токсичността му за птиците е много силна и води до смъртта на папагалчето.

Забраната важи и за райската ябълка, папаята, мангото и суровите и сварени картофи. Не бива да се дават и никакви захаросани плодове на папагала. Забраната важи за всички плодове с костилки, съдържащи синилна киселина. Тя е отровна за птицата.

Шоколад

Наричат шоколадът сладка отрова. Това се отнася до хората, но не само. Съвсем буквално важи за папагала. Негативното влияние върху храносмилателната му система се изразява в гадене и разстройство. Засягането на централната нервна система води до пристъпи и припадъци при птицата, завършващи със смърт на папагалчето.

Гъби

Гъбите са тежки за папагалчето и водят до повръщане и диария. С това обаче вредното им действие не се изчерпва. Пънчето и шапчицата на гъбата предизвикват чернодробна недостатъчност на папагалчето и водят до бърза смърт.

Гъбите са опасни за папагалите

Сушен боб

Папагалчетата обожават сварените бобови зрънца, те са деликатес за тях. Суровите или накиснатите от тях обаче съдържат токсина фитохемаглутинин. Той унищожава белите и червените кръвни клетки и е опасен за пернатия домашен любимец.

Алкохол

Алкохолът е смъртоносна отрова за папагалите. Ефектът е фатален не само ако пъстроперият питомец опита алкохол, но и пияни вишни, коктейли и други алкохолни смеси.

Сол

Папагалите, както всички животни, се нуждаят от някакво количество сол. То обаче е неизмеримо по-малко от това, което поглъщат хората. Затова солниците, както и солени храни от рода на ядки, чипс, колбаси и други с високо съдържание на сол са неподходящи за хранене на папагал.

Лукът и чесънът, подправките, черният хляб, млечните продукти без изварата, са също забранени храни за папагали, които в големи количества са истинска отрова за птицата.

Вижте също подходящи ядки за папагали и полезните за папагалчетата зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest