Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Породи ловни кучета в черно

Породи ловни кучета в черно

Породи ловни кучета в черно

Ловните породи кучета представляват една много голяма и добре развита група сред лаещите четириноги. Това е обяснимо, най-напред кучето е било помощник на човека в лова. Той е перфектен сътрудник в тази напрегната работа заради силното си обоняние и ловни инстинкти.

През дългото си съжителство с тези животни човекът е създал огромно разнообразие от кучета - ловци, подходящи за всякакъв род дивеч. Промените, настъпили с тях, са неотменима част от изисквания на лова и са следствие от различни кръстоски между породите. По тази причина днес хората много често отглеждат в домовете си домашни любимци, родът на които произхожда от типични ловни кучета.

Сред ловните породи се срещат различни разцветки на палтото - едноцветни, на петна и различни преливания на цветовете, но сред всички тях се отличават кучетата в черно, който цвят е характерен за повечето ловни породи. Абаносовият им нюанс придава на животните изтънчен и елегантен вид, отличава ги, предизвиква интерес и възхищение. А когато тази изискана визия е съчетана с атлетичното тяло на активно и тренирано куче, и усета и интелекта на ловеца, комбинацията заслужава специално внимание.

Ето някои породи ловни кучета в черно, които заслужават внимание.

Българско лудогорско гонче

Най-известната наша порода ловни кучета имат антрацитено черно палто, макар че се наблюдават и кафяви петна по козината. Това отлично черно куче е подходящо за най-трудния лов - този на диви свине, защото се отличава с невероятно смел характер, отлично обоняние, издръжливост и неизчерпаема енергия. Може да се използва и за лов на друг едър космат дивеч като елени, мечки и други.. Българското гонче е най-популярната ловна порода у нас. В черен цвят.

Българско лудогорско гонче
Снимка: BG Macedonia

Черен пойнтер

Пойнтерите според някои специалисти са най-старата ловна порода кучета. Острият слух на животното, широкият обхват на ловната територия, която е в състояние да изследва, отличната стойка, която е дала и наименованието му и светкавичната и точна реакция при всяко ловно преследване, го правят търсено ловно куче-птичар.

Не на последно място е фактът, че това е здрава и издръжлива порода черни кучета, а черната козина в съчетание с другите му предимства са го превърнали в предпочитан домашен любимец.

Черен кокер шпаньол

Този често срещан весел домашен любимец, който използва всяка възможност да се забавлява, а и сам създава такива, е всъщност ловна порода куче. Среща се както като с монохромна черна окраска, така с нюансирано с кафяво черна козина. Силното му обоняние е това, което го е направило ловно куче, наред с подчертания му интелект и способността да се обучава лесно.

Той е отличен птичар и е бил използват за лов на бекаси. Ето защо при отглеждане като домашен питомец трябва да се внимава, ако в къщата има и селскостопански птици, които могат да събудят ловните му страсти.

Шпаньол в черно

Американски питбул

Питбулите имат доста плашеща репутация - това е здрав, упорит и силен звяр, който е особено опасен, когато атакува. Макар че животното е селектирано с цел да бъде бавачка на семейства с малки деца заради невероятната си мекота, любвеобилност и преданост към семейството.

Лъскавата му гладка черна козина е в пълна хармония на пъргавата му и елегантна стойка, на удивителната му ловкост и бързина. Това са все качества, подходящи за куче-ловец. И питбулите наистина са такива и то използвани за лов на едър и опасен дивеч като глигана.

Черен пудел

Малко учудващо звучи определянето на рошаво домашно кученце като пудела за ловна порода. То обаче наистина принадлежи към ловците, произлиза от френска ловна порода кучета, било е и ловец на водни патици.

Пуделите са в различни цветови комбинации, но черният без съмнение е аристократът сред тях. Това не пречи да има отличен нюх и енергичност на ловец, така че при добро обучение може да бъде сигурен помощник на човека. Разбира се, разновидността на породата - малките Той пуделчета най-добре да си стоят у дома по време на ловните излети на стопанина.

Черен лабрадор ретривър

Черният цвят на козината на лабрадор ретривъра е една от трите цветови възможности, в които може да се наблюдава палтото на тази порода кучета.

Макар че биват обучавани основно като работна порода за кучета - водачи на слепи хора, тези животни са и отлични ловци. Използват ги за проследяване и откриване на дивеч, защото имат страхотно чувство за миризма.

Черен лабрадор

Тъй като са отлични плувци, лабрадор ретривърите са изтегляли от водата ранени или убити от ловците птици. Умението им да работят тихо редом до ловеца ги прави добра компания и в планинския лов. Използват ги при ловни планински излети.

Черен английски спрингер шпаньол

Английският шпрингер шпаньол се среща в различни цветови варианти на козината си, като един от тях е черният цвят, без да бъде най-често срещаната и позната вариация на палтото на това ловно куче.

По-ниските представители на тази порода са точно тези, които стават ловци. Първоначално кучетата са използвани при лов със соколи, но по-късно аристократите в Европа превръщат породата в любим сподвижник при ловните излети заради способността да открива лесно дивеча.

Той не само може да подплаши птиците и да ги превърне в обект за отстрел от ловеца, но и много бързо открива простреляната птица и я отнася на стопанина.

Черен дакел

Макар че кафявият цвят на козината преобладава при тази порода, дакелът се среща и в черен цвят.

Макар че днес дакелите са основно кучета - компаньони, в миналото те са били основно ловни кучета, така е и целта на селектирането на дакела. Той е замислен като куче, което с ниския си ръст може да влезе в дупката на язовеца и да се бие с него, тъй като популацията на язовците е станала застрашителна преди създаването на породата. По-късно дакелите са използвани за лов на зайци, лисици и друг по-дребен дивеч.

Яхтериер

Ягдтериер

Тази сравнително нова германска порода ловно куче е създадена за надземен и подземен лов. Кучето е черно-червеникаво на цвят, но основно се приема като куче с черно палто.

Дребното на ръст куче ягдтериер е смело ловно куче за лов на лисици и язовци, но може да се обучи да участва дори в лова на диви свине. Използва се и при гонка на фазани, както и за извличане на птици от водата. Всичко това го прави универсален благонадежден партньор на ловеца в ловните излети.

Черна хрътка

Изключително изящните и фини животни с общо название хрътки се срещат и в черно палто. Бързи, грациозни, симетрични, изящни, те са истинска украса на породата. Тези изключително бързи животни са популярни най-вече като участници в кучешки надбягвания, но те са отлични ловци заради способността да застигнат и най-бързия дивеч. Руската хрътка Борзой е ползвана при лов на лисици, а средноазиатската хрътка е обичаен ловец при преследване на зайци, лисици и всякакъв бързоног дивеч. В черно се срещат италианските хрътки, афганските хрътки, персийските хрътки Салуки и хортой хрътките.

Специално черните представители на хрътките са чести участници в изложби заради поразителното впечатление, което създават с комбинацията на черна лъскава козина и съвършени пропорции.

Всеки ловец се интересува най-вече от ловните способности на своето куче, но красивата осанка се определя и от външни характеристики, каквато е цветът на козината. Лъскаво черното палто работи в полза на своя четириног собственик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest